Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorŞen, Kadriye
dc.date.accessioned2020-01-30T07:33:17Z
dc.date.available2020-01-30T07:33:17Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/3511
dc.description.abstractBu çalışmada, Trakya Yöresinde bulunan; ayçiçeği (Helianthus annuus) bitkisinden üretilen ayçiçeği balı, meşe ağacı (Quercus) salgısından elde edilen meşe balı, karaçalı bitkisinin (Paliurus spina-christi Miller) çiçeklerinden üretilen karaçalı balı örneklerinin çeşitli kalite özelliklerinin (fiziksel ve kimyasal özellikleri) incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla Trakya yöresinin farklı lokasyonlarındaki arı yetiştiricilerinden her bir çeşitten 5’er adet olmak üzere, toplam 15 adet bal örneği temin edilmiştir. Ayçiçeği balı örneklerinin elektriksel iletkenlik değerleri 0,421 - 0,920 ms/cm arasında, meşe balı örneklerinin elektriksel iletkenlik değerleri 0,864 - 1,562 ms/cm arasında, karaçalı balı örneklerinin elektriksel iletkenlik değerleri 0,806 - 0,995 ms/cm arasında tespit edilmiştir. Ayçiçeği balı örneklerinin kül miktarları % 0,12 ile % 0,66 arasında, meşe balı örneklerinin kül miktarları % 0,63 - % 0,99 arasında, karaçalı balı örneklerinin kül miktarları % 0,13 - % 1,02 arasında bulunmuştur. Ayçiçeği balı örneklerinin nem değerleri % 15,4 - %19,6 arasında, meşe balı örneklerinin nem değerleri % 15,80 - %17,60 arasında, karaçalı balı örneklerinin nem değerleri % 16,40 - %19,40 arasında bulunmuştur. Ayçiçeği balı örneklerinin pH değerleri 4,01 - 5,31 arasında, meşe balı örneklerinin pH değerleri 4,80 - 5,06 arasında, karaçalı balı örneklerinin pH değerleri 5,27-5,94 arasında tespit edilmiştir. Ayçiçeği balı örneklerinin invert şeker değerleri % 72,92 - % 78,13 arasında, meşe balı örneklerinin invert şeker değerleri % 61,77 - % 74,38 arasında, karaçalı balı ii örneklerinin invert şeker değerleri % 67,12 - % 68,54 arasında tespit edilmiştir. Ayçiçeği balı örneklerinin serbest asitlik değerleri 12,83 - 24,56 mEq/kg arasında, meşe balı örneklerinin serbest asitlik değerleri 30,43 - 46,42 mEq/kg arasında, karaçalı balı örneklerinin serbest asitlik değerleri 9,82 - 11,81 mEq/kg arasında bulunmuştur. Ayçiçeği balı örneklerinin diastaz değerleri 8,90 - 30,50 ds/dn arasında, meşe balı örneklerinin diastaz değerleri 19,60 - 28,90 ds/dn arasında, karaçalı balı örneklerinin diastaz değerleri 23,30 - 43,60 ds/dn arasında bulunmuştur. Ayçiçeği balı örneklerinin hepsinde, meşe balı örneklerin birinde ve karaçalı balı örneklerinin ikisinde HMF tespit edilmiştir. Bu durum ilgili bal örneklerinin ısıl işleme maruz kaldığının ya da uygun koşullarda depolanmadığının göstergesidiren_US
dc.description.abstractThis study is intended to examine; sunflower honey produced from sunflower (Helianthus annuus) pollen, oak honey produced from oak tree (Quercus) secretion, furze (Paliurus spina-christi Miller) produced from the secretion of the furze honey samples of various quality characteristics (physical, chemical properties) found in Thrace region. For this purpose, a total of 15 honey samples were obtained from 5 different bee breeders from different locations in the Trakya region. The electrical conductivity values of sunflower honey samples were determined between 0,421 - 0,920 ms / cm, the electrical conductivity values of oak honey samples were between 0,864 - 1,562 ms / cm, and the electrical conductivity values of furze honey samples were between 0,806 - 0,995 ms / cm. Ash quantities of sunflower honey samples were determined between 0.12% and 0.66%, ash content of oak honey samples were between 0.63% - 0.99%, ash content of furze honey samples were between 0.13% - 1.02%. The moisture values of sunflower honey samples were determined 15.4% - 19.6%, moisture values of oak honey samples were between 15,8% -17,6%, moisture values of furze honey samples were between 16,4% -19,4%. pH values of sunflower honey samples were determined between 4.01 - 5.31, pH values of oak honey samples were between 4.80 - 5.06, pH values of furze honey samples were between 5.27-5.94. Invert sugar values of sunflower honey samples were determined between (%) 72,92-78,13, invert sugar values of oak honey samples were between (%) 61,77- 74, 38, invert sugar values of furze honey samples were between (%) 67,12- 68,54. Free acidity values of sunflower honey samples were determined between (mEq / kg) 12,83- iv 24,56, free acidity values of oak honey samples were between (mEq / kg) 30,43- 46,42, free acidity values of furze honey samples were between 9.82-11.81. Diastase values of sunflower honey samples were determined between (ds / dn) 8,9- 30,5, diastasis values of oak honey samples were between (ds / dn) 19,6- 28,9, diastasis values of furze honey samples were between (ds / dn) 23,3- 43,6. HMF was detected in all of the sunflower honey samples, one of the oak honey samples and two of furze samples. This indicates that the honey samples concerned has been subjected to heat treatment or is not stored under suitable conditions.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectAyçiçeği Balıen_US
dc.subjectMeşe Balıen_US
dc.subjectKaraçalı Balıen_US
dc.subjectHMFen_US
dc.subjectSunflower Honeyen_US
dc.subjectOak Honeyen_US
dc.subjectFurze Honeyen_US
dc.titleTrakya yöresi ayçiçeği balı, meşe balı ve karaçalı balı’ nın çeşitli kalite özellikleri üzerine bir araştırmaen_US
dc.title.alternativeA RESEARCH ON VARIOUS QUALITY PROPERTIES THRACE REGION’S SPECIAL SUNFLOWER HONEY, OAK HONEY AND FURZE HONEYen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster