Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorÇakal, Simge
dc.date.accessioned2020-01-22T07:11:19Z
dc.date.available2020-01-22T07:11:19Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/3444
dc.description.abstractDünya’da enerji kaynaklarına duyulan ihtiyaç günden güne artış göstermektedir. Gelişmekte olan ülkelerdeki artan nüfus ve bu nüfusun hayat kalitesinin yükselmesi ile beraberinde gelişen teknoloji ve sanayileşme göstermektedir ki ilerleyen yıllarda enerjiye olan talep daha da fazla olacaktır. Artan enerji ihtiyacını giderebilmek adına yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelim artmakta, organik içerikli atıkların enerji kaynağı olarak kullanımı günden güne daha da önem kazanmaktadır. Bu çalışma kapsamında, Türkiye’deki bitkisel atıkların enerji potansiyeli, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) bitkisel üretim verileri baz alınarak hesaplanmıştır. Türkiye'nin karasal büyüklüğünün yaklaşık %30,40'ını (233850926,50 daa) tarım alanları oluştururken, tarım alanlarının %66,44'ünü tahıllar ve diğer bitkisel ürünler, %15,81'ini nadas alanları, %3,40'ını sebze bahçeleri, %14,30'unu meyveler, içecek ve baharat bitkileri ve %0,02'sini süs bitkileri alanı oluşturmaktadır. 2017 yılı TÜİK verilerine göre Türkiye’deki bitkilerin ekim alanları; arpa için 24396791 daa, ayçiçeği için 7796217 daa, buğday için 76990818 daa, mısır için 11253140 daa ve pamuk için 5018534 dekardır. Türkiye’de bitkilerden elde edilecek toplam biyogaz miktarı 240673168 m3/yıl, bitkisel atıklardan üretilebilecek biyogazın enerji eşdeğeri 5463,19 TJ/yıl (130460,98 TEP/yıl) olarak hesaplanmıştıren_US
dc.description.abstractThe need for energy resources in the world has been increasing steadily. In the developing countries, the demand for energy will be even more intense in future in line with increasing population, industrialization, rise in people's living standards and technological developments. The search for new and renewable energy sources in the world and in our country has significantly increased in recent years to meet this increasing energy need. Especially, the use of organic waste as an energy source has been gaining importance. In this study, the potential energy of vegetable waste in Turkey was calculated based on vegetable production data obtained from Turkey Statistical Institute (TSI). Approximately 30.40% of Turkey's territorial size (233850926.50 decares) constitute agricultural land. In 66.44% of the farmlands, cereals and other crops are planted. 15.81% of the areas are fallow area, 3.40% of the area are vegetable gardens, 14.30% are used for fruits, beverage and spice plants (herbs) and 0.02% are used for ornamental plants. According to TSI, cultivation areas in Turkey in 2017 are 24396791 decares for barley, 7796217 decares for sunflower, 76990818 decares for wheat, 11253140 decares for corn and 5018534 decares for cotton. Potencially the total amount of biogas that be produced from plants in Turkey is of 240673168 m3/year. Therefore the energy equivalent of the biogas which can be produced from vegetable wastes can be calculated as 5463.19 TJ/year (130460.98 TEP/year).en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectAtık yönetimien_US
dc.subjectBiyogazen_US
dc.subjectBitkisel atıken_US
dc.subjectEnerjien_US
dc.subjectWaste managementen_US
dc.subjectBiogasen_US
dc.subjectVegetable wasteen_US
dc.subjectEnergyen_US
dc.titleTürkiye’ de bitkisel atıklardan elde edilebilecek biyogaz enerji potansiyelinin belirlenmesien_US
dc.title.alternativeENERGY POTENTIAL OF VEGETABLE WASTESen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster