Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorTorçuk, Ali İzzet
dc.date.accessioned2020-01-21T11:09:21Z
dc.date.available2020-01-21T11:09:21Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/3433
dc.description.abstractBu çalışmada, Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nde melezleme ıslahı yöntemiyle elde edilen Bozbey ve Güz Gülü üzüm çeşitlerinin soğukta muhafazaya uygunluklarının belirlenmesi amacıyla, normal atmosfer (Kontrol), modifiye atmosfer poşeti (MAP) ile MAP+Kükürtdioksit generatör pedi (MAP+SO2) uygulamalarının üzüm meyve kalitesi ve muhafaza süresi üzerine etkileri ile çeşitlerin soğukta muhafazaya uygunlukları araştırılmıştır. Yapılan uygulamalar sonrasında üzümler, soğuk hava deposunda 0-1°C sıcaklık ve %90±5 oransal nemde 100 gün süreyle muhafaza edilmiştir. Muhafaza dönemi boyunca 20 günlük aralıklarla örneklerde; meyve kalite özelliklerini belirlemek amacıyla, ağırlık kaybı, SÇKM, titrasyon asitliği, tane sertliği, renk ölçümü, toplam fenolik madde, toplam monomerik antosiyanin miktarı, antioksidan aktivitesi, kükürtdioksit miktarı, çürüme oranı, salkım iskeleti rengi, duyusal analiz ve ağarma değerleri gibi fiziksel ve kimyasal analizler yapılmıştır. Elde edilen veriler neticesinde, 0-1°C sıcaklık ve %90±5 oransal nem içeren soğuk hava deposunda, Güz Gülü çeşidinin açıkta 20 gün, MAP uygulaması ile 60 gün ve MAP+SO2 uygulaması ile 80 gün, Bozbey üzüm çeşidinin ise açıkta 20 gün, MAP uygulaması ile 40 gün ve MAP+SO2 uygulaması ile 80 güne kadar pazarlanabilir olarak muhafaza edilebileceği belirlenmiştiren_US
dc.description.abstractIn this study, it was aimed to determine the suitability of new released Guz Gulu and Bozbey grape varieties in cold storage at Tekirdag Viticultural Research Institute. Normal atmosphere without any treatment (control), modified atmosphere packaging (MAP), MAP + sulfur dioxide generator pad (MAP + SO2) application was investigated on grape quality and storage time. The clusters were placed in polypropylene trays. After the treatments, clusters were kept at 0-1 °C and 90±5% relative humidity for 100 days in cold storage. In order to determine grape quality characteristics, physical and chemical analyzes such as weight loss, total soluble solids content, titratable acidity, berry firmness, color measurement, total phenolic compounds content, total monomeric anthocyanin content, antioxidant activity, sulphur dioxide content, decay rate, rachis skeleton color, sensory evaluation and bleaching values were conducted at 20-day interval throughout the storage period. Consequently, it was determined that Guz Gulu grape cultivar stored at cold storage could be kept marketable up to 20 days with normal atmosphere without any application, 60 days with MAP application and 80 days with MAP + SO2 application and Bozbey grape cultivar stored cold room could be kept marketable up to 20 days with normal atmosphere without any application, 40 days with MAP application and 80 days with MAP + SO2 application.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectDepolamaen_US
dc.subjectüzümen_US
dc.subjectMAPen_US
dc.subjectkaliteen_US
dc.subjectStorageen_US
dc.subjectgrapeen_US
dc.subjectMAPen_US
dc.subjectqualityen_US
dc.titleYeni ıslah edilen güz gülü ve bozbey üzüm çeşitlerinin muhafazaya uygunluklarının belirlenmesien_US
dc.title.alternativeDETERMINATION OF SUITABILITY OF COLD STORAGE IN NEWLY BREED GUZ GULU AND BOZBEY GRAPE VARIETIESen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster