Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorDemirkapılar, Arzu
dc.date.accessioned2020-01-07T07:41:49Z
dc.date.available2020-01-07T07:41:49Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/3383
dc.description.abstractTürkiye dünya bal üretimi ve ihracatında önemli ülkelerden biridir. Türkiye’deki ayçiçeği balının önemli bir kısmı Trakya bölgesinde üretilmektedir. Tekirdağ’da da en çok ayçiçeği balı üretilmektedir. Bu araştırmada Tekirdağ bölgesinde arıcılık yapan ve bal üreten 240 arıcının bal üretim ve pazarlama sürecinde yaşadıkları sorunlar tespit edilmiştir. Bu bölgedeki arıcıların en önemli üretim sorunları arasında uzman ve teknik desteğin az olması, devlet desteğinin yetersizliği, Birlik tarafından yeterince korunamamaları, arı ıslah çalışmalarında kurumsal işbirliği eksikliği, flora haritasının olmaması, bal ormanlarının azlığı, yaylada zorunlu ihtiyaçları karşılamadaki zorluklar gelmektedir. Arıcıların bal üretiminde en önemli maliyet kalemleri besleme, petek, yakıt, ilaç, nakliye ve kovan maliyetleridir. Arıcıların en önemli pazarlama sorunları ise bal taban satış fiyatının olmaması, üreticinin balını tüketiciye doğrudan ulaştıracak bir sisteminin olmaması, sahte bal satışı, ayçiçeği balının kimliklendirme işlemleri, barkod sistemi ile balın kayıt altına alma işlemleri olarak belirtilebilir. Satış ve pazarlama sürecinde ise bu maliyetler en çok paketleme, depolama ve işçilik şeklinde sıralanmaktadır. Arıcların tecrübesi arttıkça daha fazla miktarda bal üretmekte ballarını kendi çabaları ile satma eğilimine girmektedirler. Balcılar genel de memnundurlar. Bayanlar bu sorunlara biraz daha iyimser yaklaşmaktadırlar. Eğitim almayanlar daha çok bal üretimi sorunu yaşamakta, buna karşın eğitim alanların yasal düzenlemelerden, iklim ve bitki örtüsünden daha çok sorun yaşadıkları görülmektedir. Bir diğer dikkat çekici durum ise aldıkları eğitimi yeterli bulanlar diğer gruplara göre kurumsal işbirliği sorunlarını daha çok hissetmektedirler. Ayrıca baylar, eğitim alanlar ve aldıkları eğitimi yetersiz bulanlar daha fazla dağıtım sorunlarına dikkat çekmişlerdir.en_US
dc.description.abstractTurkey is one of the world honey production and exports of major countries. A significant portion of sunflower honey is produced in Turkey in Thrace. The most sunflower honey is produced in Tekirdağ. In this study, the problems of 240 beekeepers producing bees and honey in Tekirdağ region in honey production and marketing process were determined. Among the most important production problems of the beekeepers in this region are the lack of expert and technical support, inadequacy of the state support, the inadequacy of institutional support in the bee breeding work, the lack of flora map, the little honey forests, and difficulties in meeting the compulsory needs in the plateau. The most important cost items of beekeepers in honey production are feed, honeycomb, fuel, medicine, transport and hive costs. The most important marketing problems of the beekeepers are the lack of a honey base sale price, the absence of a system to deliver the producer's honey directly to the consumer, fake honey sale, identification of sunflower honey, registration with the barcode system and honey. In the sales and marketing process, these costs are mostly in the list of packaging, storage and labor. As the beekeepers experience increases, they produce more honey; they tend to sell their honey with their own efforts. Balcılar general are also satisfied. Ladies and gentlemen, these problems are more optimistic. Ladies, they are more optimistic about these problems. Those who do not receive education mostly suffer from honey production, but it is observed that the trainees experience more problems than legal regulations, climate and flora. Another remarkable finding is that those who find the training enough are more aware of the problems of institutional cooperation than other groups. Also, the gentlemen, those who received training and those who found the training they received insufficient attracted attention to the problems of distribution.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccessen_US
dc.subjectArıen_US
dc.subjectBalen_US
dc.subjectBal Üretim Sorunlarıen_US
dc.subjectBal Pazarlama Sorunlarıen_US
dc.subjectTekirdağen_US
dc.subjectBeeen_US
dc.subjectHoneyen_US
dc.subjectHoney Production Problemsen_US
dc.subjectHoney Marketing Issuesen_US
dc.titleTekirdağ Bölgesinde bal üretim ve pazarlama sorunlarıen_US
dc.title.alternativeProblems of Honey Production and Marketing in Tekirdağ Regionen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yönetim ve Organizasyon Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster