Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorBacıoğlu, Sevim
dc.date.accessioned2020-01-02T07:38:46Z
dc.date.available2020-01-02T07:38:46Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/3349
dc.description.abstractBu çalışma, İstanbul ili çeşitli ilçelerinde okuyan Ortaöğretim öğrencilerinin bilinçli gıda tüketimi için bilgi edinme yolları irdelenmeye çalışılmış olup, edinilen bilgilerin tüketim alışkanlığına etkisini belirlenmek amacıyla yapılmıştır. Araştırma grubunu İstanbul’un beş (5) ilçesinde tesadüfi olarak seçilmiş liselerde okuyan, 317 erkek, 184 kız toplam 501 öğrenci oluşturmuştur. Gıda ve beslenme konusundaki en sağlıklı bilgileri internetten/sosyal medyadan edinen %13’lük kısmı teşkil etmekte olup; doktorlardan bilgi edinen kısım %64’ ü, Gıda Mühendisi/ Beslenme uzmanlarından edinen kişiler ise %58’ lik kısmı oluşturmaktadır. Gıda üretimi, satışı için yöneltilen sorulara verilen cevaplarda ise öğrencilerin bilgi edinme yolları doğrultusunda cevaplar vermediği; bazı meslek grupları ve lisans eğitimi olmayan, bilimsel dayanağı olmayan bilgilerin öğrenci cevaplarını etkilediği saptanmıştır. Paketlenmiş gıdaların sağlık açısından zararlı olduğuna tamamen katılanlar %22 ve kısmen katılanlar da %48 gibi yüksek bir oranda çıkmıştır. Yine en sağlıklı gıdaların evde üretilen gıdalar olduğuna tamamen katılanların %66 ve kısmen katılanların %27 oranında olmuşturen_US
dc.description.abstractThe aim of this study is to investigate the ways in which secondary school students studying in various districts of Istanbul are informed about conscious food consumption. The effects of acquired knowledge on consumption habits were investigated. The research group consisted of 501 students, 317 males and 184 females in randomly selected high schools in five (5) districts of Istanbul. The most healthy information on food and nutrition is provided by the following sources: 13% from internet / social media, 64% from doctors, 58% from Food Engineer / Nutritionists. In the answers given to the questions of food production and sales, the students did not provide answers in accordance with the ways of obtaining information; professional groups, undergraduate education and non-scientific information were found to affect student responses. Those who fully agree that packaged foods are harmful to health are 22%, while those who have partially agreed have a high rate of 48%. Again, the percentage of those who completely agree that the most healthy foods are home-made foods is 66%, while the proportion of those who agreed is 27%.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectgıdaen_US
dc.subjectbeslenmeen_US
dc.subjectbilinçli tüketimen_US
dc.subjecttüketim alışkanlığıen_US
dc.subjectortaokul öğrencien_US
dc.subjectfood, nutritionen_US
dc.subjectconscious consumptionen_US
dc.subjectconsumption habiten_US
dc.subjectmiddle school studenten_US
dc.titleİstanbul İli Ortaöğretim öğrencilerinin bilinçli gıda tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi üzerine bir araştırmaen_US
dc.title.alternativeTHE RESEARCH ABOUT CONSCİOUS FOOD CONSUMPTİON HABİTS OF SECONDARY SCHOOL STUDENTS IN İSTANBULen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster