Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorTurgud, Firdevs Korkmaz
dc.date.accessioned2019-12-25T12:59:20Z
dc.date.available2019-12-25T12:59:20Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/3310
dc.description.abstractBu çalışma kefirin iki farklı yöntem ile (in ovo enjeksiyon ve rasyona ilavesi ile) etlik piliçlere verilmesinin performans, organ ağırlıkları, bağırsak histomorfolojisi, bağırsak mikrobiyotası, eritrosit morfolojisi ve heterofil lenfosit oranına olan etkilerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Bunun için iki birbirinden bağımsız iki deneme yürütülmüştür. 1. Denemede; 135 adet Ross 308 yumurta kuluçka makinasına konulmuştur. Döllülük kontrolünden sonra kuluçkanın 18. gününde kontrol (saf su), %7’lik kefir ve %14’lik kefir olacak şekilde 3 farklı solüsyon yumurtalara enjekte edilmiştir. Kuluçkadan çıkan civcivler 21 gün boyunca bazal yem ile beslenmeye devam edilmiştir. 2. Deneme de ise bir günlük yaştaki etlik piliç civcivlerinin yemlerine bazal yem +(%0,1) kefir, bazal yem+(%0,2)kefir ve kontrol (kefir ilavesiz) gruplarına ayrılarak belirtilen yem karmaları ile 21 gün boyunca beslenmiştir. Denemede civcivler 1x0.5x0.5 m ebatlarındaki 4 katlı tel civciv yetiştirme kafeslerinde yetiştirilmiştir. Denemede yem ve içme suyu ad libitum verilmistir. İçme suları nipel suluklarla sağlanmıştır. Her iki denemenin de 21. gününde hayvanlar tartılarak kesilmiş ve analizler için gerekli örneklemeler yapılmıştır. Deneme 1’de % 7 ve 14 dozlarında kefir enjeksiyonunun performans ve organ ağırlıklarına önemli bir etkisi olmadığı belirlenmiştir. İleum ve sekum mikrobiyotası incelendiğinde LAB değerleri en yüksek %7 kefir enjeksiyonunda (5,28±0,20 ve 6,85±0,08) görülmüştür ve diğer gruplarla aralarındaki fark istetistiki açıdan önemli bulunmuştur (p<0,05). Çalışmada duodenum, jejunum ve ileum da keript eni-boyu, villus eni-boyu, lamina muskularis kalınlığı parametreleri incelenmiştir. Duodenum, jejunum ve ileumda kript boyu ve eninde en yüksek değerler %7 kefir enjeksiyon grubunda; villus boyu ve eninde ise en yüksek değerler %14 kefir ii enjeksiyon grubunda tespit edilmiştir. %7’lik ve 14’lük kefir enjeksiyonunun etkisi kontrol grubuna göre ince bağırsak histomorfolojisinde olumlu yönde ve istatistiki açıdan önemli olacak şekilde etki gösterdiği görülmüştür (p<0,05). Ayrıca bu çalışmada kan parametrelerinden olan eritrosit morfolojisi ve H/L oranları da incelenmiştir ve kefir enjeksiyonun etkisi istatistiki açıdan önemli bulunmuştur. Deneme 2’de % 0,1 ve0,2 oranlarında yeme kefir ilavesinin performans üzerinde olumlu etkiye sahip olduğu özellikle %0,2 kefir ilavesinin CAA’nı teşvik ederek yemden yararlanma oranınıda olumlu yönde azalttığı tespit edilmiştir. Fakat iç organ ve bağırsak parametrelerine önemli bir etkide bulunmadığı da belirlenmiştir (p>0,05). İnce bağırsak histomorfolojik parametrelerine % 0,2’likkefir ilavesinin olumlu etki gösterdiği en yüksek değerlerin bu grupta görüldüğü ve gruplar arasındaki farkın istatistiki önem taşıdığı (p<0,05) belirlenmiştir. H/L oranın da ise en yüksek değerlerin muamele gruplarında görüldüğü ve kontrol grubuna göre muamelelerin olumsuz yönde etki gösterdiği tespit edilmiştir. Sonuç olarak yemlere katılarak veya yumurtaya in ovo olarak verilen kefirin performans üzerine olumlu etkileri görülmüştür. Diğer parametreler açısından ise iki yöntemin farklı sonuçlara da yol açtığı saptanmıştır.en_US
dc.description.abstractThis study was conducted to determine the effects of administration of kefir on broiler chickens by two different methods (in ovo injection and rationale addition) to the performance, organ weights, intestinal histomorphology, intestinal microbiota, erythrocyte morphology and heterophyll lymphocyte ratio. Two independent experiments have been conducted for this. The study 1; 135 Ross 308 eggs were placed in the incubator. After fertility control, on the 18th day of incubation, 3 different solutions were injected into the egg as control (pure water), 7% kefir and 14% kefir. The chicks from the hatching continued to feed with basal feed for 21 days. The study 2 was fed to feeds of one day old broiler chickens for 21 days with the feed mixes indicated by dividing them into basal feed + (0.1%) kefir, basal feed + (0.2%) kefir and control (without kefir addition) groups. In the experiment, chicks were grown in 4x1.5x0.5 m sized 4-layer wire chick breeding cages. Feed and drinking water were given ad libitum at the experiment. Drinking water was provided with nipple juices. On the 21st day of both experiments, animals were weighed and sampled for analysis. In experiment 1, it was determined that kefir injection at 7 and 14 doses did not have a significant effect on performance and organ weights. When the ileum and sex microbiotics were examined, LAB values were highest in the 7% kefir injections (5,28 ± 0,20 and 6,85 ± 0,08) and the difference between the groups was significant in terms of statistical significance (p <0,05). In the study, parameters of duodenum, jejunum and ileum thicknesses of cervical eni-length, villi width, lamina muskularis were examined. The highest values of crypt size and width in duodenum, jejunum and ileum were found in 7% kefir injection group; the highest values were found in 14% kefir injection iv group. It was seen that the effect of kefir injections of 7% and 14% was significant in positive direction and statistically in small intestinal histomorphology compared to the control group (p <0,05). In this study, erythrocyte morphology and H / L ratios of blood parameters were examined and the effect of kefir injection was found statistically significant. In experiment 2, 0.1% and 0.2% of kefir additions had a positive effect on performance, especially 0.2% kefir supplementation was found to favorably reduce feed utilization by encouraging CAA. However, it was determined that there was no significant effect on internal organ and intestinal parameters (p> 0.05). It was determined that the highest value of positive addiction of 0.2% in small intestine histomorphologic parameters was seen in this group and the difference between the groups was statistically significant (p <0,05). The H / L ratio was found to be highest in the treatment groups and the treatment group had negative effects on the treatment group. As a result, positive effects were observed on the performance of kefir given by adding to feeds or ovulating eggs. In terms of the other parameters, the two methods also lead to different results.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectİn ovo enjeksiyonen_US
dc.subjectkefiren_US
dc.subjectbroileren_US
dc.subjectperformansen_US
dc.subjectin ovo injectionen_US
dc.subjectkefiren_US
dc.subjectbroileren_US
dc.subjectperformanceen_US
dc.titleKefirin in ovo enjeksiyonu vr yemlere ilavesinin performans, bağırsak mikrobiyatası ve histomorfolojisi üzerine etkilerien_US
dc.title.alternativeEFFECTS OF IN OVO INJECTION AND FEED SUPPLEMENTATION OF KEFİR ON BROILER CHICKEN PERFORMANCE, INTESTINAL MICROBIOTA AND HİSTOMORPHOLOGYen_US
dc.typedoctoralThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Zootekni Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster