Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorTopal, Erkan
dc.date.accessioned2017-04-21T10:19:08Z
dc.date.available2017-04-21T10:19:08Z
dc.date.issued2009
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/329
dc.description.abstractYapılan bu çalısma, farklı düzeylerdeki zeolitin ve iki farklı yag kaynagının saha kosullarındaki yaslı yumurta tavuklarında performans, yumurta kabuk kalitesi ve yumurta kolesterolü üzerine etkisini incelemek amacıyla yürütülmüstür. Bu çalısmada 86 haftalık, 192 adet Süper Nick (Nick Chick) beyaz yumurta tavugu kullanılmıstır. Tavuklar her biri 6 tekerrürden olusan 8 gruba ayrılmıs ve her bir kafes gözünde 4 tavuk olacak sekilde iki katlı kafeslere konulmustur. Yemler iki farklı yag kaynagı kullanılarak hazırlanmıs olup, % 0, % 2,5, % 5 ve % 7,5 düzeylerinde zeolit ilave edilmistir. Hazırlanan yemler ad libitum olarak verilmis, çalısma 9 hafta sürdürülmüstür. Su damla tipi suluklar ile verilmis ve ısık süresi günlük 16 saat aydınlık olacak sekilde gün ısıgı ve lambalarla saglanmıstır. Yumurta verimi her gün, yem tüketimi ve yumurta agırlıgı ise haftada bir yapılan ölçümlerle belirlenmistir. Ayrıca her kafes gözünden haftada bir gün sansa baglı olarak alınan 3 yumurta ile yumurta kabuk kalitesi, 15 günde bir her kafes gözünden alınan örneklerle dıskı kuru madde oranları, 30 günde bir her gruptan alınan toplam 18 yumurtada kolesterol analizleri yapılmıs olup, kolesterol degeri bu yumurtaların ortalaması olarak alınmıstır. Gruplar arasındaki yemden yararlanma oranı, yumurta verimi, yem tüketimi, yumurta agırlıgı, yumurta kabuk kalınlıgı ve canlı agırlık oranları arasındaki farklılık istatistiki olarak önemli bulunmustur (P<0.05). Yumurta kırılma direnci ise istatistiki olarak önemli bulunmamıstır (P>0.05). Arastırma sonuçlarına göre yumurtlamanın son döneminde bulunan yumurtacı tavukların rasyonlarına ilave edilen zeolit dıskı kuru madde oranını ve yem tüketimini arttırmıstır. Yemden yararlanma oranı, yumurta verimi, yumurta kabuk kalınlıgı, kırılma direnci ve canlı agırlık üzerine ise bir etkisi olmamıstır. Yumurta agırlıgına ise % 5 zeolit ilavesinin olumlu etkisi görülmüstür. Yumurta kolesterolü istatistiki olarak analiz edilememistir, ancak ortalama kolesterol degerleri karsılastırıldıgında bitkisel yaglar ile beslenen grupların kolesterol degerleri hayvansal yaglar ile beslenen gruplarınkinden düsük bulunmustur.en_US
dc.description.abstractThis experiment was conducted in order to determine the effects of different levels of zeolite and two different fat source on performance, egg shell quality and egg cholesterol in aged layer hen at field conditions. Totally 192 white layers Super Nick (Nick Chick) of 86 weeks aged layers were used. The trial was set up according to completely randomized design. The layers were separated into eight treatments groups. The layers were randomly distrubuted into three story cage units. Thus, each of dietary treatment had 6 replications in which 4 layers were assigned. Two different oil source and 0.0 %, 2.5 %, 5.0 %, 7.5 % levels of zeolite were used in the diets. The experimental diets were fed ad libitum the experiment continued 9 weeks. Water was supplied nippel drinkers and 16 hours light was maintained daily in layer house with day light and artificial light. Egg production was determined daily, feed intake and egg weight were determined weekly. Sample of 3 eggs from each cage units was collected randomly every week, to determine egg shell quality. Dry matter of excreta was determined every 15 days. Egg cholesterol was determined every 30 days randomly from total 18 eggs from each groups and average values are accepted as group egg cholesterol value. Differences among the groups in terms of feed efficiency, egg productions, feed intake, egg weight, shell thickness, and live weight were found statistically significant difference (P<0.05). Egg breaking strength was not found statistically significant different (P>0.05). According to research results the addition of zeolite will increase dry matters of excreta and increase the feed consumption at the late laying period of layers. Feed efficiency, egg production, egg shell thickness, breaking strength and live weight were not significantly affected by zeolite supplementation. Egg weight was significantly improved by supplementation of 5.0 % zeolite. Egg cholesterol could not statistically analized, when the average cholesterol figures are compared, the groups fed by vegetable oil values are less than the group fed by animal fat.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectYumurta tavuguen_US
dc.subjectzeoliten_US
dc.subjectyagen_US
dc.subjectyumurta kabuk kalitesien_US
dc.subjectyumurta kolesterolüen_US
dc.subjectLaying hensen_US
dc.subjectzeoliteen_US
dc.subjectoilen_US
dc.subjectegg shell qualityen_US
dc.subjectegg cholesterolen_US
dc.titleFarklı düzeylerdeki zeolitin ve iki farklı yağ kaynağının saha koşullarındaki yaşlı yumurta tavuklarında performans, yumurta kabuk kalitesi ve yumurta kolesterolü üzerine etkisien_US
dc.title.alternativeThe effect of different levels of zeolite and two different fat source on performance, egg shell quality and egg cholesterol in aged layer hen at field conditionsen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Zootekni Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster