Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorİkizoğlu, Engin
dc.date.accessioned2019-12-23T08:13:19Z
dc.date.available2019-12-23T08:13:19Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/3284
dc.description.abstractBu araştırmanın amacı, kinoa, chia, teff, maş fasulyesi ve karabuğdayın alternatif yem ham maddesi olarak ruminant beslemede kullanılabilirliğini araştırmaktır. Belirtilen amaca yönelik olarak, söz konusu bitkilerin ham besin madde içeriklerinin yanı sıra yağ asiti bileşenleri ve in vitro koşullarda enzimde çözünen organik madde miktarları (EÇOM) belirlenmiştir. Elde edilen verilerden yararlanılarak metebolik enerji (ME) içerikleri hesaplanmıştır. Kinoaların hepsinin ham protein (HP) ve ham yağ (HY) içerikleri buğdaygillerden yüksek bulunmuştur. EÇOM içeriğinin de buna paralel yüksek bulunmuş olması kinoaların, ruminantların enerji gereksiniminin yüksek olduğu erken laktasyon döneminde ya da beside enerji kaynağı olarak geleneksel tahıllara alternatif olarak kullanılabileceğini göstermiştir. Özellikle linoleik asit miktarlarının yüksek olması, beside et kalitesini olumlu yönde etkileyerek etin konjuge linoleik asit (KLA) bakımından zenginleşmesine olanak sağlayacaktır. Chiaların ham kül (HK) içeriklerinin yüksek olması mineralce zengin, HP, HY içeriklerinin yüksek olması ise ME içeriklerinin yüksek olduğunu göstermektedir. EÇOM içeriklerinin çok düşük belirlenmesi, nötr deterjanda çözünmeyen lif (NDF) ve özellikle asit deterjanda çözünmeyen lif (ADF) ADF’nin yüksek olmasından kaynaklanmıştır. Yağ içeriklerinin yüksek olması, özellikle süt sığırlarında sıcaklık stresini önlemek amacıyla kullanılabileceğini göstermektedir. Yağ asidi fraksiyonları incelendiğinde, linolenik asit içeriğinin yüksek olması, süt yağının çoklu doymamış yağ asitleri ve özellikle KLA içeriklerinin de artışına neden olacaktır. Teff’in NÖM içeriğinin yüksek NDF içeriğinin düşük olmasından dolayı, MENDF’si yüksek bulunmuştur. Ham besin madde analiz sonuçları, yağ asiti bileşimi ve EÇOM değerleri birlikte değerlendirildiğinde, teff tahıllara yeni bir ii alternatiftir. Maş fasulyesi, mineralce zengin olmasının yanısıra HP içeriğinin yüksek olması alternatif protein kaynağı olarak kullanılabileceğini göstermektedir. Özellikle son yıllarda alternatif protein kaynağı arayışına giren üreticilere önemli bir alternatif olacaktır. Karabuğdayın NDF ve hemiselüloz içeriklerinin yüksek, EÇOM içeriği ve ME içeriklerinin de yüksekliği buğdaya alternatif olarak kullanılabileceğini göstermektedir. Bu araştırmayla marketlerde veya depolarda, paketin hasar görmesi nedeniyle raf ömrünü dolduran kinoa, chia, teff, maş fasulyesi ve karabuğdayın ruminant hayvanların beslemesinde alternatif yem kaynağı olarak kullanılabileceği ortaya konulmuştur.en_US
dc.description.abstractThe aim of this research is to investigate the availability of quinoa, chia, teff, maş bean and buckwheat as an alternative feed raw material in ruminant feeding. For the purposes indicated, the amounts of fatty acid components and the amount of organic matter soluble in the enzyme (ESOM) in vitro were determined, as well as the crude nutrient content of this plants. Metabolic energy (ME) contents were calculated using the obtained data. Crude protein (CP) and crude lipid (CL)contents of all quinoas were found higher that graminae. The fact that the content of the ESOM is also high has shown that all quinoas can be used as an alternative to traditional grains in the early lactation period, when the energy requirements of ruminants are high, or as a source of nutrients. In particular, the high amount of linoleic acid will affect the quality of the beef meat positively, allowing the meat to enrich for the conjugated linoleic acid (CLA). The high content of all chias is rich in minerals and the high content of CP and CL indicates that the content of ME is high. A very low determination of the content of the ESOM is due to the high neutral detergent fiber (NDF) and especially the acid detergent fiber (ADF). The high CL content suggests that it can be used to prevent heat stress, especially in dairy cattle. When the fatty acid fractions are examined, the high content of linolenic acid will cause the milk fat to increase the polyunsaturated fatty acids and especially the CLA content. MENDF was found to be high because teff had a high NDF content of nitrogen-free extract (NFE) content. The results of crude nutrient analysis, fatty acid composition and ESOM values are a new alternative to grains. Maung bean suggests that it can be used as an alternative protein source because it is rich in minerals and high in HP content. It will be an important alternative to manufacturers who have been searching for iv alternative protein sources in recent years. The high content of NDF and hemicellulose content of the buckwheat, and the high content of the ESOM content and ME content indicate that it can be used as an alternative to wheat. In this research, it has been shown that quinoa, chia, teff, mung bean and buckwheat which fill the shelf life due to the damage of the package can be used as an alternative feed source in the nutrition of ruminant animals.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectKinoaen_US
dc.subjectchiaen_US
dc.subjectteffen_US
dc.subjectmaş fasulyesien_US
dc.subjectkarabuğdayen_US
dc.subjectQuinoaen_US
dc.subjectmung beanen_US
dc.subjectbuckwheaten_US
dc.titleRaf ömrü dolan kinoa, chia, teff, maş fasülyesi ve karabuğdayın ruminant beslemede kullanımının in vitro yöntemlerle araştırılmasıen_US
dc.title.alternativeINVESTIGATION OF USE OF QUINOA, CHIA, TEFF, MUNG BEAN AND BUCKWHEAT EXPIRED SHELF LIFE IN THE RUMINANT NUTRITION BY IN VITRO METHODSen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Zootekni Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster