Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorAşan, Hakan
dc.date.accessioned2019-12-20T07:08:26Z
dc.date.available2019-12-20T07:08:26Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/3263
dc.description.abstractBu çalışma 2014 yılı bahar döneminde, SO4 anacı üzerine aşılı Merlot ve Chardonnay üzüm çeşitlerinde Trichoderma harzianum (0 g/L, 5 g/L, 10 g/L, 20 g/L), Bacillus subtilis (%0, %2, %4, %8) biyo-ajan dozlarının aşıda başarı, kallus oluşumu ve fidan özellikleri üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla aşıdan sonra aşılı çelikler biyo-ajanlarla değişik dozlarda hazırlanan çözeltilere 1dk süreyle aşı kısımlarından daldırılmışlardır. Araştırmada; aşıda başarı oranı, ıskarta aşılı çelik oranı, gözün canlılık oranı, gözün sürme oranı, sürgün uzunluğu, köklenme oranı, dip kısmında çürüme olan çelik oranı, çepeçevre kallus oluşum oranı, çeliğinde kallus oluşan aşılı çelik oranı, kaleminde kallus oluşan aşılı çelik oranı, aşı yerinde kaynaşma düzeyi, çelik üzerinden alınan kallus miktarı, kalem üzerinden alınan kallus miktarı ve toplam kallus miktarı, anaç çapı, aşı noktası çapı, kalem çapı, aşı sürgününün uzunluğu, sürgün uzama hızı, kök sayısı, kök uzunluğu, kök gelişme düzeyi ve fidan randımanı kriterleri incelenmiştir. Chardonnay çeşidinde her iki biyo-ajanın incelenen kriterler üzerine belirgin etkileri olmadığı söylenebilir. Aşılı çelik ve fidan özelliklerine olumlu etkisi bulunduğundan Merlot çeşidinde Trichoderma harzianum biyo-ajanının kullanımı önerilebilir.en_US
dc.description.abstractThis study was performed in spring period of 2014, in order to identify effects of Trichoderma harzianum (0, 5 g/L, 10 g/L, 20 g/L), Bacillus subtilis (0, %2, %4, %8) bio-agent doses on grafting success, callus formation and sapling characteristics upon Merlot/SO4 and Chardonnay/SO4 combinations. For this aim, the vaccinated saplings were immersed in the vaccine (1 min) different bio-agent solution doses. In this research, grafting success ratio, discarded sapling ratio, bud vitality ratio, bud burst ratio, shoot length, rooting ratio, rooting ratio in basal area, callusing in the grafting area, callus formation in scion ratio, callus formation in rootstock ratio, callusing level in grafting area, callus weights (rootstock, scion, and total), rootstock diameter, graft union diameter, scion diameter, grafted shoot lenght, shoot elongation ratio, root number, root leght, root growing level, and sapling performance were evaluated. For the Chardonnay variety, it can be said that both bio-agents have no significant effects on the criterias which are examined. It can be suggestible that the use of the Trichoderma harzianum bio-agent for the Merlot cv. had positive effect on the grafting success and sapling characteristics.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectFidan randımanıen_US
dc.subjectBiyo-ajanen_US
dc.subjectAşıda başarıen_US
dc.subjectTrichoderma harzianumen_US
dc.subjectBacillus subtilisen_US
dc.subjectVitis vinifera L.en_US
dc.subjectSapling performanceen_US
dc.subjectBio-Agenten_US
dc.subjectGrafting successen_US
dc.subjectTrichoderma harzianumen_US
dc.subjectBacillus subtilisen_US
dc.subjectVitis vinifera L.en_US
dc.titleAsma fidanı üretiminda aşılı çeliklere biyo- ajan uygulamalarının aşıda başarı oranı, fidan randımanı ve kalitesine etkilerien_US
dc.title.alternativeBIO-AGENTS APPLICATION EFFECTS on GRAFTING SUCCESS, SAPLING PERFORMANCE and QUALITY of GRAFTED CUTTINGS in VINE SAPLING PRODUCTIONen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster