Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorKök, Demir
dc.contributor.authorBahar, Elman
dc.contributor.authorKorkutal, İlknur
dc.contributor.authorBal, Erdinç
dc.contributor.authorAlço, Tezcan
dc.contributor.authorCandar, Serkan
dc.contributor.authorYaşasın, A.Semih
dc.date.accessioned2018-10-16T11:32:43Z
dc.date.available2018-10-16T11:32:43Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/3048
dc.description.abstractTrakya bölgesinde yer alan Ganos Dağları doğal florası eski ve köklü bir bağcılık kültürüne sahip olup, burası doğal melezlerin yayılım alanıdır. Bu araştırma 2014 yılı vejetasyon döneminde Türkiye’nin Trakya bölgesi Ganos Dağları doğal florasına adapte olan 103 adet asma genetik materyalinin (Vitis spp.) tane ve salkım özellikleri ile meyvelerin fitokimyasal özelliklerini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Ancak fiziksel ve kimyasal analizler olgunluk dönemlerinde üzerinde salkımları bulunan 31 adet asmanın meyvelerinde yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, incelenen asmalardan %29,04’nün meyvelerinin sofralık üzüm özelliği (Vv43, Vv52, Vv54, Vv56, Vv57, Vv61, Vv62, Vv83, Vv100) ve %70,96’nın ise şaraplık üzüm özelliği (Vv6, Vv18, Vv23, Vv24, Vv27, Vv44, Vv45, Vv51, Vv55, Vv59, Vv63, Vv65, Vv66, Vv74, Vv75, Vv84, Vv87, Vv88, Vv91, Vv92, Vv98, Vv101) taşıdığı görülmüştür. İncelenen asmalarda meyvelerin fitokimyasal özelliklerine bakıldığında; en yüksek toplam fenolik bileşik ve toplam antosyanin miktarlarının 5609,44 mg/kg ve 2602,56 mg/kg değerleri ile sırasıyla Vv88 ve Vv74 no’lu asmaların meyvelerinden; en yüksek toplam tanen miktarının ise 5557,10 mg/kg değeri ile Vv18 no’lu asmanın meyvelerinden elde edildiği tespit edilmiştir. Trakya bölgesinde yer alan Ganos dağları doğal florası bağcılığın uzun yıllardır yapıldığı bir yer olduğu için, bu bölgeden elde edilen genetik materyallerin meyvelerinde fitokimyasal özelliklerin belirlenmesi gelecekte yapılacak çalışmalar açısından önem taşımaktadır.en_US
dc.description.abstractNatural flora of Ganos Mountains in the Thrace region has an old and well-established viticulture and is a spreading area of natural hybrids. This research was performed to determine properties of grape and cluster and phytochemical properties of berries of 103 grapevine genetic materials (Vitis spp.) adapted to natural flora of Ganos Mountains in Thrace region of Turkey during the 2014 growing season. But physical measurement and chemical analysis were performed only in grapes from 31 grapevines that carried clusters during their maturity periods. Results revealed that 29,04% of grapevines examined had table grape properties (Vv43, Vv52, Vv54, Vv56, Vv57, Vv61, Vv62, Vv83, Vv100) and 70,96% of grapevines examined had wine grape properties (Vv6, Vv18, Vv23, Vv24, Vv27, Vv44, Vv45, Vv51, Vv55, Vv59, Vv63, Vv65, Vv66, Vv74, Vv75, Vv84, Vv87, Vv88, Vv91, Vv92, Vv98, Vv101). In terms of phytochemical properties of grapes from examined grapevines, while the highest total phenolic compounds content and total anthocyanin content in grapes were respectively 5609,44 mg/kg for Vv88 number of grapevine and 2602,56 mg/kg for Vv74 number of grapevine; the highest total tannin content in grapes was recorded for Vv18 number of grapevine as 5557,10 mg/kg. Since the natural flora of Ganos Mountains in Thrace region is a place where the viticulture has been conducted intensely for many years; identification of phytochemical properties in grapes of genetic materials obtained from this region is of importance in terms of future studies. Key Words: Vitis spp., forgotten grape varieties, mountain, natural flora,en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectVitis sppen_US
dc.subjectforgotten grape varietiesen_US
dc.subjectmountain, natural floraen_US
dc.subjectphytochemical propertiesen_US
dc.subjectVitis sppen_US
dc.subjectunutulmuş üzüm çeşitlerien_US
dc.subjectdağ,en_US
dc.subjectdoğal floraen_US
dc.subjectfitokimyasal özellikleren_US
dc.titleGanos Dağları Doğal Florasında Bulunan Asmalardan (Vitis Spp.) Toplanan Genetik Materyallerde Fitokimyasal Özelliklerin Belirlenmesien_US
dc.title.alternativeDetermination of Phytochemical Properties in Genetic Materials Collected From Grapevines (Vitis Spp.) Found in Natural Flora of Ganos Mountainsen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofTekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisien_US
dc.departmentFakülteler, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümüen_US
dc.authorid42970en_US
dc.authorid57574en_US
dc.authorid29775en_US
dc.authorid21701en_US
dc.identifier.volume15en_US
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.startpage52en_US
dc.identifier.endpage60en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster