Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorCengiz, Bülent
dc.date.accessioned2017-04-20T13:48:00Z
dc.date.available2017-04-20T13:48:00Z
dc.date.issued2007
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/279
dc.description.abstractBu arastirma 2005–2006 yillarinda, Sakarya ve Eskisehir lokasyonlarinda önemli kuru fasulye çesitlerimizin kalite özelliklerinin ve bazi besin elementlerinin analiz edilerek, lokasyon farkliliklarinin kalite üzerine etkilerinin arastirilmasi ve kaliteli çesitlerin belirlenmesi amaciyla yapilmistir. On üç farkli bodur kuru fasulye çesidinin (Eskisehir–855, Karacasehir–90, Sehirali–90, Sahin–90, Yunus–90, Göynük– 98, Akman –98, Önceler–98, Noyanbey–98, Yakutiye–98, Aras–98, Zülbiye, Akdag ) materyal olarak kullanildigi bu arastirmada genotipler tesadüf bloklari deneme deseninde üç tekrarlamali olarak test edilmistir. Çesitler arasinda kuru agirlik, yas agirlik, su alma kapasitesi, su alma indeksi, sisme kapasitesi, sisme indeksi, pisme süresi, ham yag orani, kül orani, kuru madde ve ham protein orani özellikleri bakimindan yapilan istatistiki analizlere göre varyasyon oldugu saptanmistir. Arastirmada kullanilan fasulye çesitlerinin 2005–2006 yillari, Eskisehir ve Sakarya lokasyonlarina ait birlestirilmis ortalama degerleri bakimindan kuru 100 tane agirliklari 17,45 – 46,37 g, yas 100 tane agirliklari 34,26–94,36 g, su alma kapasiteleri 0,168–0,487 g/tane, su alma indeksleri % 0,963–1,157, sisme kapasiteleri 0,125–0,420 ml/tane, sisme indeksleri % 1,213–1,511, pisme süreleri 31,8–37,8 dk, kuru madde oranlari % 86,10 –89,22, ham yag oranlari % 1,078–1,515, kül oranlari % 4,014 – 4,752, ham protein oranlari ise % 19,25 – 23,66 arasinda degismistir. Lokasyonlar ve yillara göre öne çikan kuru fasulye çesitleri ise Sakarya için, Yunus–90, Yakutiye–98, Akman–98, Sahin-90 ve Karacasehir–90 olurken, Eskisehir için, Noyanbey–98, Göynük–98, Aras–98, Akman–98, Yakutiye–98, çesitleri olmustur. Her iki lokasyonda ise, Yunus–90, Noyanbey–98, Yakutiye–98, Akman–98 ve Karacasehir–90 diger çesitle re göre daha yüksek degerler almistir. Çesitlerin kalite degerleri üzerine genotip, çevre, olgunlasma durumu, gibi faktörlerin etkisinin büyük oldugu tespit edilmistir.en_US
dc.description.abstractIn this research, quality properties and some nutrient contents of the important dry bean varieties grown in Sakarya and Eskisehir Locations in 2005 and 2006 seasons were analized. Affects of the locations on the dry bean quality and determining the good quality varieties were aimed. In the experiment, 13 different dry bean varieties (Eskisehir-855, Karacasehir–90, Sehirali–90, Sahin–90, Yunus–90, Göynük–98, Akman–98, Önceler– 98, Noyanbey–98, Yakutiye–98, Aras–98, Zülbiye and Akdag) were sawed and genotypes were tested with three replications according to randomized block design. At the result of statistical analysis, variations were determined among the dry bean varieties in respect to dry weight, wet weight, water absorbtion capacity, water absorbtion index, swelling capacity, swelling index, cooking time, crude oil, ash, dry matter and crude protein rates. Combined average results of the dry bean varieties grown in Sakarya and Eskisehir Locations in 2005 and 2006 seasonsas are as follows: 100 seed weight 17.45- 46.37 g, wet 100 seed weight 34.26-94.36 g, water absorbtion capacity 0.168-0.487 g/seed, water absorbtion index 0.963-1.157%, swelling capacities 0.125-0.420 (ml/seed), swelling index 1.213-1.511 %, cooking times 31.8-37.8 min., dry matter 86.10-89.22%, crude oil 1.078-1.515%, ash 4.014-4.752% and crude protein 19.25- 23.66%. In Sakarya location Yunus–90, Yakutiye–98, Akman–98 Sahin–90 and Karacasehir–90 and in Eskisehir location Noyanbey–98, Göynük–98, Aras–98, Akman– 98 and Yakutiye–98 are the distinguished varieties in respect to locations and years. Yunus–90, Noyanbey–98, Yakutiye–98, Akman–98 and Karacasehir–90 gave the beter average results than the other varieties in both locations. Factors such as genotype, environment and maturation were found to be effective on the quality properties of the dry bean varieties.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectKuru fasulyeen_US
dc.subjectkalite özelliklerien_US
dc.subjectlokasyonen_US
dc.subjectgenotipen_US
dc.subjectçevreen_US
dc.subjectDry beanen_US
dc.subjectquality propertiesen_US
dc.subjectlocationen_US
dc.subjectgenotypeen_US
dc.subjectenvironmenten_US
dc.titleSakarya ve Eskişehir lokasyonlarında yetiştirilen bazı kuru fasulye çeşitlerinin kalite özelliklerien_US
dc.title.alternativeQuality properties of some of the dry bean varieties grown in Sakarya and Eskişehir locationsen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster