Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorVursavuş, Kubilay Kazım
dc.contributor.authorKesilmiş, Zehan
dc.date.accessioned2017-11-07T11:07:54Z
dc.date.available2017-11-07T11:07:54Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/2498
dc.description.abstractBu çalışmada, el tipi renk ölçüm cihazı ile ölçülen renk değerleri (L, a, b) kullanılarak domates kabuk yırtılma kuvveti ve kabuk sertliğinin hasarsız tahmin potansiyeli araştırılmıştır. Denemelerde Bandita F1 çeşidi sera domatesleri kullanılmıştır. Farklı olgunluk seviyelerinde hasat edilmiş olan 238 adet domatesin L, a ve b renk değerleri Minolta CR-400 model renk ölçüm cihazı kullanılarak ölçülmüştür. Domateslerin kabuk yırtılma noktasındaki kuvvet (FR) ve kabuk sertliği (FR/FD) sertlik parametresi olarak ölçülmüş ve renk değerleri ile ilişkilendirilmiştir. Domates sertlik parametreleri ve L, a ve b renk değerleri farklı formdaki çoklu doğrusal regresyon (MLR) modelleri kullanılarak incelenmiştir. MLR kullanılarak geliştirilen model eşitlikte a, b ve ab renk değerleri seçilmiştir. 238 adet domates için elde edilen ortalama sertlik değerleri öncelikle iki gruba ayrılmıştır. Renk ve sertlik verilerinin %70’i kalibrasyon, %30’u da doğrulama (tahmin) veri grupları için kullanılmıştır. Seçilmiş olan model eşitliğin kalibrasyonu 167 adet ve doğruluğu da farklı olgunluk seviyesindeki 71 adet domates örnekleri ile test edilmiştir. Geliştirilen model eşitlikte a, b ve ab renk değerlerinin kullanılması durumunda ölçülen ve tahmin edilen domates kabuk yırtılma kuvveti arasındaki ilişki yüksek bulunmuştur. Ayrıca, kalibrasyon ve doğrulama verileri için belirtme katsayıları (R2 ) sırasıyla 0.88 ve 0.89 olarak hesaplanmıştır. Bu performans, hasarsız renk ölçümünün domateslerin gerçek zamanlı sertlik tahmininde kullanılabileceğini göstermektedir.en_US
dc.description.abstractIn the present research, the potential of a nondestructive method for predicting tomato skin rupture force and skin firmness using color values taken by handheld colorimeter was explored. Bandita F1 variety greenhouse tomatoes were used in the test. L, a and b color values of 238 tomatoes harvested at six different maturity stages were measured by Minolta CR-400 model colorimeter. Skin rupture force and skin firmness of tomatoes were measured as firmness parameters and correlated with color values. Tomato firmness parameters and L, a and b values were fitted in different forms of models using multiple linear regression (MLR). The model using MLR on variables a, b and the product ab was selected. Average firmness values of 238 tomato samples were primarily separated to two groups. 70% and 30% of color and firmness values were used for calibration and validation data set, respectively. Calibration and validation of chosen model equation were tested by using tomato samples of 167 and 71 data set, respectively. Relationship between measured and predicted tomato skin rupture force in the case of using a, b and ab color values was found high. Furthermore, coefficient of determinations for calibration and validation data set were found to be 0.88 and 0.89, respectively. This performance shows that nondestructive color measurement by handheld colorimeter could be used for real-time firmness prediction of tomatoes.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectRenk değerlerien_US
dc.subjectRegresyon modellerien_US
dc.subjectDomatesen_US
dc.subjectkabuk yırtılma kuvvetien_US
dc.subjectkabuk sertliğien_US
dc.subjectHasarsız ölçümen_US
dc.subjectColor valuesen_US
dc.subjectRegression modelsen_US
dc.subjectTomatoen_US
dc.subjectSkin rupture forceen_US
dc.subjectSkin firmnessen_US
dc.subjectNondestructive measurementen_US
dc.titleDomates Sertliğinin Hasarsız Tahmini İçin Renk Değerlerinin Modellenmesien_US
dc.title.alternativeModeling of Color Values for Nondestructive Prediction of Tomato Firmnessen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofTekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisien_US
dc.departmentTekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Dergilerien_US
dc.authorid26711en_US
dc.authorid114666en_US
dc.identifier.volume14en_US
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.startpage1en_US
dc.identifier.endpage8en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Başka Kurum Yazarıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster