Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorKIRCI, Hande
dc.date.accessioned2017-10-04T11:05:12Z
dc.date.available2017-10-04T11:05:12Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/2459
dc.description.abstractBiyolojik çeşitlilik ve yöresel ürünlerin öneminin arttığı günümüzde, Türkiye sahip olduğu eşsiz biyo-çeşitlilik ve kökleri asırlar öncesine dayanan zengin mutfak kültürü ile önemli bir potansiyele sahiptir. Ancak sahip olunan bu potansiyelin henüz yeterince kullanılamadığı da bir gerçektir. Bu çalışma da yöresel bir ürün olarak tüketilen ve değerlendirme şekilleri sınırlı olan güvem meyvesinden; bal şerbeti ve üzüm şırası kullanılarak ekonomik açıdan katma değeri yüksek, tüketici sağlığı açısından da biyoaktif-fonksiyonel özelliği olan yeni bir ürün “güvem sirkesi” üretilmiştir. Bu amaçla, güvem meyveleri toplanarak, iki farklı meyve oranı (% 20 ve % 40) ve iki farklı şeker kaynağı (bal şerbeti ve üzüm şırası) kullanılmak suretiyle, doğal fermantasyonla sirke üretimi gerçekleştirilmiştir. Alkol ve asetik asit fermantasyonu seyri haftalık olarak takip edilmiştir. Fermantasyon işlemi sonunda, elde edilen sirkelerin fiziko-kimyasal özelliklerinin yanı sıra fenolik madde, antosiyanin, flavonoid ve antiradikal aktivite özellikleri belirlenmiş, uzman panelistlerce duyusal açıdan lezzet profili özellikleri değerlendirilmiştir. Araştırmamız kapsamında fermantasyon sürecinde asetik asit oluşumunun, üzüm şırası kullanılan örneklerde daha hızlı gerçekleştiği görülmüştür. Artan meyve oranına bağlı olarak üretim esnasında ise tortu oluşumunun arttığı, sirkelerde renk ve lezzet profili özelliklerinin farklılaştığı görülmüştür. Elde edilen güvem sirkeleri, biri hariç, tümü asit derecesi ve kalıntı alkol oranları bakımından mevzuata uygun özellik göstermiştir. Sirkelerde hoş bir rengin oluşmasında, acı ve buruk tadın hissedilir bir şekilde meydana gelmesinde ve antioksidan aktivite açısından üretiminde şeker kaynağı olarak üzüm şırası kullanılan güvem sirkeleri ön plana çıkmıştır.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectGüvem (prunus spinosa)en_US
dc.subjectGüvem sirkesien_US
dc.subjectBalen_US
dc.subjectÜzümen_US
dc.subjectGelenekselen_US
dc.titleGüvem (prunus spinosa) meyvesinden fonksiyonel sirke üretimien_US
dc.title.alternativeFUNCTIONAL VINEGAR PRODUCTION FROM GÜVEM (PRUNUS SPİNOSA ) FRUITen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster