Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorDündar, Dilek
dc.date.accessioned2017-04-19T13:02:48Z
dc.date.available2017-04-19T13:02:48Z
dc.date.issued2008
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/211
dc.description.abstractBu araştırmada, İstanbul ilinde tüketime sunulan kuru incirlerde aflatoksin ve okratoksin A, kuru üzümlerde ise sadece okratoksin A varlığı incelenmiştir. Araştırmada kullanılan örnekler toptan/perakende satış noktaları ile üretim/paketleme tesislerinden alınmıştır. Aflatoksin ve okratoksin A analizleri HPLC ile yapılmıştır. 2006 yılında alınan 15 adet kuru incir örneğinden sadece ikisinde 46,92 ?g/kg ve 47,46 ?g/kg düzeylerinde toplam aflatoksin tespit edilmiştir. 2007 yılına ait 12 örnekten ise dördünde aflatoksin tespit edilmiştir. Tespit edilen toplam aflatoksin değerleri 10,25 ?g/kg, 1,84 ?g/kg, 155,26 ?g/kg ve 6,28 ?g/kg’dır. İncelenen 27 örnekte tespit edilen toplam aflatoksin değerlerinin yalnızca iki tanesi ilgili Tebliğ’de belirlenmiş olan yasal limit dahilinde iken, toksin tespit edilen diğer dört örnek yasal sınırların üzerindedir. Kuru incirde okratoksin A varlığını incelemek amacıyla 2007 yılında alınan 15 adet örnekten sekizinde toksin tespit edilmiştir. Tespit edilen değerler 1,63 ?g/kg, 4,13 ?g/kg, 2,56 ?g/kg, 2,57 ?g/kg, 3,02 ?g/kg, 4,33 ?g/kg, 1,01 ?g/kg ve 1,01 ?g/kg olup, tamamı ilgili Tebliğ ile belirlenen yasal limitler dahilindedir. Kuru üzüm örneklerinde okratoksin A varlığını belirlemek amacıyla alınan 52 adet örnekten 14 adedinde toksin tespit edilmiştir. Belirlenen en düşük değer 0,34 ?g/kg iken en yüksek değer 4,64 ?g/kg’dır. Tespit edilen toksin miktarları kuru üzüm için belirlenmiş olan maksimum okratoksin A seviyesinin altındadır.en_US
dc.description.abstractIn this research, existence of aflatoxin and ochratoxin A in dried figs and ochratoxin A in dried grape fruits in Istanbul were determined. The samples used in this research were collected from retail and wholesale markets or packaging units. HPLC method was used. Aflatoxins were found out in 2 of the 15 dried fig samples which were collected in 2006. In these samples the total aflatoxin levels are 46.92 ?g/kg and 47.46 ?g/kg. In 2007, 4 of 12 dried fig samples contained aflatoxin. The total aflatoxin levels of these samples are 10.25 ?g/kg, 1.84 ?g/kg, 155.26 ?g/kg and 6.28 ?g/kg. Among 27 dried fig samples, only 2 of the detected aflatoxin levels are in accordance with legal limits. 6 of the detected aflatoxin levels exceeded the legal limits. In 2007, the ochratoxin A content of 15 dried fig samples were determined. 8 of 15 samples contained ochratoxin A and the detected levels are 1.63 ?g/kg, 4.13 ?g/kg, 2.56 ?g/kg, 2.57 ?g/kg, 3.02 ?g/kg, 4.33 ?g/kg, 1.01 ?g/kg and 1.01 ?g/kg. All of these toxin levels accord with legal limits. 52 dried grape fruits are examined for their ochratoxin A content and the toxin levels ranged from 0.36 ?g/kg to 4.64 ?g/kg. These detected leveen_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectAflatoksinen_US
dc.subjectKuru inciren_US
dc.subjectKuru üzümen_US
dc.subjectMikotoksinen_US
dc.subjectOkratoksin Aen_US
dc.subjectAflatoxinen_US
dc.subjectDried figsen_US
dc.subjectDried grape fruitsen_US
dc.subjectMycotoxinsen_US
dc.subjectOchratoxin Aen_US
dc.titleİstanbul ilinde satışa sunulan kuru incir ve kuru üzümlerde aflatoksin ve okratoksin a varlığıen_US
dc.title.alternativeAflatoxin and ochratoxin a contents in dried figs and dried grape fruits sold in Istanbulen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster