Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorYaslıoğlu, Erkan
dc.contributor.authorİlhan, Hüseyin
dc.date.accessioned2017-07-25T11:14:04Z
dc.date.available2017-07-25T11:14:04Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/2087
dc.description.abstractYaz aylarındaki yüksek dış ortam sıcaklıkları, barınak iç ortam sıcaklıklarını arttırarak nemin de etkisiyle süt sığırlarının ısı stresine girmesine yol açmaktadır. Günümüzde hava sıcaklığı ve bağıl nem ilişkisine bağlı olarak geliştirilen sıcaklık nem indeksi; süt sığırları için ısı stresinin etkisini belirlemede yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. Isı stresine giren süt sığırlarında yem tüketimi ve buna bağlı olarak da süt verimi azalmaktadır. Güney Marmara, süt sığırı işletmeleri yönünden zengin bir bölgedir. Bölgede süt üretiminin ve büyük kapasiteli işletmelerin fazla olduğu Balıkesir, Bursa ve Çanakkale illerine ilişkin sıcaklık nem indeksi hesaplanarak ısı stresi analizi yapılmıştır. Bu illere ait 2007-2014 yıllarını kapsayan meteorolojik veriler Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden elde edilmiştir. Çalışmada saatlik sıcaklık ve bağıl nem ortalamalarından her il için sıcaklık bağıl nem indeksi değerleri hesaplanmıştır. Önlem alınmadığında, süt sığırlarının süt veriminde ısı stresine bağlı olarak meydana gelen azalmalar her il için ayrı ayrı değerlendirilmiş ve günlük toplam kayıpların analizi yapılmıştır. Analiz sonucunda; inek başına günlük süt kayıplarının Balıkesir, Bursa ve Çanakkale illeri için sırasıyla Haziran ayında, 0.05 kg, 1.02 kg, 0.78 kg, Temmuz ayında 0.42 kg, 2.48 kg,2.68 kg, Ağustos ayında ise 0.30 kg, 2.70 kg ve 3,07 kg olduğu belirlenmiştir. Süt veriminde en fazla kaybın bölgesel olarak Haziran ayında Bursa, Çanakkale ve Balıkesir illerinde, Temmuz ve Ağustos aylarında ise sırasıyla Çanakkale, Bursa ve Balıkesir illerinde olduğu belirlenmiştir.en_US
dc.description.abstractHigh outdoor-temperatures in summer months lead to the increase in indoor temperature. High indoortemperatures with high humidity, resulting heat stress in dairy cattle. Nowadays, temperature humidity index, improved based on air temperature and relative humidity relationship, is a commonly used method for determining the effect of heat stress in dairy cattle. Under the heat stress conditions, feed intake and thus milk yield of dairy cattle is reduced. Southern Marmara is a very important region for dairy cattle production. Heat stress analysis was performed for Balıkesir, Bursa, and Çanakkale, in which high milk production and large dairy cattle farms are existed. For analysis, temperature humidity index were calculated for each city. Meteorological data from 2007 to 2014 for each city were obtained from Turkish State Meteorological Service. Temperature humidity indexes for each city were calculated based on hourly average temperatures and relative humidity. On condition that no measure is taken to reduce the effects of heat stress, reductions in the milk yield of dairy cattles resulting from heat stress were evaluated separately for each city and the daily total milk losses were also analyzed. According to analysis results; daily milk losses per cow in Balıkesir, Bursa, and Çanakkale were 0.05 kg, 1.02 kg, and 0.78 kg in June; 0.42 kg, 2.48 kg, and 2.68 kg in July, and 0.30 kg, 2.70 kg, and 3.07 kg in August, respectively.Higher milk losses in June were observed in Bursa, Çanakkale, and Balıkesir, respectively. Also in July and August, higher milk losses were observed in Çanakkale, Bursa, and Balıkesir, respectively.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectSüt Sığırıen_US
dc.subjectIsı Stresien_US
dc.subjectSıcaklık Nem İndeksien_US
dc.subjectSüt Verimien_US
dc.subjectGüney Marmaraen_US
dc.subjectDairy Cattleen_US
dc.subjectHeat Stressen_US
dc.subjectTemperature Humidity Indexen_US
dc.subjectMilk Yielden_US
dc.subjectSouthern Marmaraen_US
dc.titleGüney Marmara Süt Sığırı Yetiştiriciliğinin Isı Stresi Yönünden Değerlendirilmesien_US
dc.title.alternativeAn Analysis of Dairy Cattle Production in Southern Marmara in terms of Heat Stressen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofTekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisien_US
dc.departmentTekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Dergilerien_US
dc.authorid26540en_US
dc.identifier.volume13en_US
dc.identifier.issue4en_US
dc.identifier.startpage12en_US
dc.identifier.endpage19en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Başka Kurum Yazarıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster