Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorPehlevan, Funda
dc.contributor.authorÖzdoğan, Mürsel
dc.date.accessioned2017-07-19T05:59:27Z
dc.date.available2017-07-19T05:59:27Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/1961
dc.description.abstractBu çalışmada; bazı alternatif yemlerin besin madde kompozisyonunun kimyasal ve Spektroskopik (NIRS) yöntemlerle belirlenmesi ve karşılaştırılması amaçlanmıştır. Materyal olarak; pamuk yaprağı, çiğit, dut yaprağı, zeytin yaprağı, keçiboynuzu, enginar yaprağı ve anızlık tütün kullanılmıştır. Fler iki yönteme göre analiz edilen yemlerin ham protein (HP) değerleri arasındaki fark, diğer besin maddelerininkine göre daha düşük bulunmuştur. Keçiboynuzunun ham selüloz (FIS) içeriği her iki yöntemde de birbirine yakın değerler (P>0.05) verirken; asit deterjanlarda çözünmeyen lif (ADF), ham kül (HK), ham yağ (HY), nötral çözücülerde çözünmeyen lif (NDF) (P<0.05) ve HP (P<0.01) değerleri birbirlerinden farklı değerler vermiştir. Buna karşın, zeytin yaprağı, dut yaprağı ve çiğitin iki yönteme göre HK, HY ve HP değerleri birbirine yakın değerler göstermiştir (P>0.05). Araştırma sonuçları değerlendirildiğinde NIRS metoduyla elde edilen sonuçların, kimyasal metotla elde edilen sonuçlara daha yakın değerler verebilmesi için, bundan sonraki çalışmalarda bitkilerin değişik fizyolojik dönemlerini de kapsayacak ve örnek sayısının fazla olması önemlidiren_US
dc.description.abstractThe determining and comparing of nutrient composition of some alternative feeds with chemical analysis and near infrared reflectance Spectroscopy (NIRS) techniques was purposed in the research. Cotton leaf, cotton seed, mulberry leaf, olive leaf, carob, artichoke leaf, and crop residue of tobacco were used as alternative feed materials. The differences in the crude protein (CP) values of feeds analysing with two methods was lower compared to the differences of the other nutrient values of feeds. The crude fibre (CF) content of carob was determined similar in both technique, while the ash, ether extract (EE), NDF, ADF, CP and CF (P<0.05) content of carob were determined differently. There were no (P>0.05) differences content of ash, EE and CP of olive leaf, mulberry leaf and cotton seed between two technics. As a conclusion, nutrient contents of some plant materials considered as alternative feed were determined by the chemical and NIRS methods. But, for the results analyzing by NIRS method in order to give the results that are closer to the values analyzing by chemical methods, further researches containing much more feeds samples and also covering the different physiology stage of plant is needed to enrich the results of this study.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectNIRSen_US
dc.subjectyapraken_US
dc.subjectçiğiten_US
dc.subjectkeçiboynuzuen_US
dc.subjectleafen_US
dc.subjectcottonseeden_US
dc.subjectcaroben_US
dc.titleBazı Alternatif Yemlerin Besin Madde İçeriğinin Belirlenmesinde Kimyasal ve Yakın Kızılötesi Yansıma Spektroskopi Metotlarının Karşılaştırılmasıen_US
dc.title.alternativeComparison Between Chemical and Near Infrared Reflectance Spectroscopy Methods for Determining of Nutrient Content of Some Alternative Feedsen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofTekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisien_US
dc.departmentTekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Dergilerien_US
dc.authorid14549en_US
dc.identifier.volume12en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage1en_US
dc.identifier.endpage10en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Başka Kurum Yazarıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster