Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorKayışoğlu, Birol
dc.contributor.authorEsen, M.
dc.date.accessioned2017-06-02T08:28:57Z
dc.date.available2017-06-02T08:28:57Z
dc.date.issued2007
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/1277
dc.description.abstractBu çalışmada 10, 20, 30, 40 ve 50 oC su sıcaklıklarında, zamana karşı ağırlık artışı kayıtlarıyla, ayçiçeği tanesinin su absorbsiyonu belirlenmiştir. Tanenin nem artışı ile suda kalma zamanı arasında 10, 20 30, 40 ve 50 oC su sıcaklıklarında sırasıyla, 0.3973 0 M M 0.0315 t ; 0.3495 0 M M 0.0443 t , 0.4056 0 M M 0.0419 t ; 0 M M 0.0884lnt 0.0823 ; 0 M M 0.0838lnt 0.0382 ilişkileri bulunmuştur. Beckers Modeline göre belirlenen nem difüzyon katsayıları 3.5264x10-2 ve 9.3187x10- 2 m2/h arasında değişmiştir. Aktivasyon Enerjisi 18196 kJ/kg.mol.K olarak hesaplanmıştır. Arrhenius Eşitliğine göre difüzyon katsayısı ile mutlak sıcaklık arasında 2188.5/ 74.056 T D e ilişkisi olduğu saptanmıştır.en_US
dc.description.abstractWater absorption by sunflower seed in plain water was determined at 10, 20, 30, 40 and 50 oC by recording the weight increase in grain with respect to time. The relationships between moisture gain of seed and soaking time were 0.3973 0 M M 0.0315 t ; 0.3495 0 M M 0.0443 t , 0.4056 0 M M 0.0419 t ; 0 M M 0.0884lnt 0.0823; 0 M M 0.0838lnt 0.0382 at 10, 20, 30, 40 and 50 oC respectively. The soaking data were fitted in Becker’s model to determine the moisture diffusivity which was found to vary from 3.5264x10-2 to 9.3187x10-2 m2/h. The energy of activation of sunflower seed was found to be 18196 KJ/kg.mol.K. The relationship between moisture diffusivity and reciprocal of absolute temperature followed the Arrhenius equation as 2188.5/ 74.056 T D e .en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectDifüzyonen_US
dc.subjectAktivasyon Enerjisien_US
dc.subjectArrhenius Eşitliğien_US
dc.subjectBeckers Modelien_US
dc.subjectDiffusionen_US
dc.subjectArrhenius Equationen_US
dc.subjectActivation Energyen_US
dc.subjectBecker’s Modelen_US
dc.titleAyçiçeği Tanesinin Nem Absorbsiyon Özelliklerinin Saptanması Üzerine Bir Araştırmaen_US
dc.title.alternativeA Research on Determination of Moisture Absorption Properties of Sunflower Seeden_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofTekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisien_US
dc.departmentFakülteler, Ziraat Fakültesi, Tarım Makinaları Bölümüen_US
dc.authorid29157en_US
dc.identifier.volume4en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage145en_US
dc.identifier.endpage151en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster