Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorORHAN, Zeynep ÇOLAK
dc.date.accessioned2017-05-26T08:57:51Z
dc.date.available2017-05-26T08:57:51Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/1236
dc.description.abstractBu çalışmada merada serbest yetiştirilen yumurta tavuk yemlerine fitaz enzimi ilave edilmesinin, performans ve yumurta kalitesine etkisi araştırılmıştır. Denemede 48 haftalık yaşta 152 Lohman Brown kahverengi yumurtacı tavuk kullanılmıştır. Deneme, 3 muamele grubu 2 tekerrürlü olacak şekilde düzenlenmiştir. Tavuklara mera yemlemesine ilave olarak 2795 kcal/kg ME ve % 16,75 ham protein içeren bazal yem verilmiştir. Muamele gruplarına; (1) Kontrol (0 FTU/kg), (2) Fitaz I (250 FTU/kg), (3) Fitaz II (500 FTU/kg) olacak şekilde fitaz enzimi ilave edilmiştir. Yem ve su ad-libitum olarak verilmiş ve günlük 16 saat aydınlatma yapılmıştır. Denemede fitaz ilavesinin yumurta verimi, yem tüketimi ve yumurta ağırlığını önemli düzeyde (P<0,01) arttırdığı belirlenmiştir. Ancak, şekil indeksi, haugh birimi ve özgül ağırlık üzerine muamelelerin etkisi önemsiz olmuştur. Diğer taraftan, fitaz ilavesi ile yumurta ağırlığı yumurta ak ve sarı ağırlıkları ile yumurta kabuk ağırlığı ve kırılma direnci artmıştır. Denemenin sonuçlarına göre merada serbest dolaşan yumurta tavuğu yemlerine fitaz enzimi ilavesinin performans ve yumurta kalite kriterleri üzerine etkisi olumlu olmuştur.en_US
dc.description.abstractThis study was carried out to the effects of supplementation of phytase enzyme to free-range layer diets on performance and egg quality traits. In the trial, at 48 wk old 152 Lohman Brown layers were divided into 3 dietary treatments with 2 replicates. Basal diets with 16,75% crude protein and 2795 kcal/kg metabolisable energy were used. Three dietary treatments were formed as followed; (1) control group diet had 0 FTU/kg with phytase, (2) Phytase I group diet had 250 FTU/kg phytase and (3) Phytase II group diet had 500 FTU/kg phytase. Feed and water were supplied for ad-libitum. The light was provided 16 hours, daily. The results were indicated that egg production, feed intake and egg weight were significantly (P<0,01) increased by phytase addition. The treatments did not affect egg shape index, haugh unit and specific gravity. On the other hands, phytase supplementation was increased egg weight, albumen and yolk weight, egg shell weight and shell thickness. According to result of the experiment that phytase supplementation of free-range layer diets had significant positive effects on performance and egg quality traits.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccessen_US
dc.subjectSerbest yetiştirilenen_US
dc.subjectyumurta tavuğuen_US
dc.subjectfitazen_US
dc.subjectperformansen_US
dc.subjectyumurta kalitesien_US
dc.subjectFree-range layeren_US
dc.subjectphytaseen_US
dc.subjectperformanceen_US
dc.subjectegg qualityen_US
dc.titleMerada serbest yetiştirilen yumurta tavuk yemlerine fitaz enzimi ilave edilmesinin performans ve yumurta kalitesine etkisien_US
dc.title.alternativeThe effects of phytase supplementation on the performance and egg quality of free-range layersen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Zootekni Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster