Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorKöycü, Nagehan Desen
dc.date.accessioned2023-05-06T17:23:38Z
dc.date.available2023-05-06T17:23:38Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.issn2146-0574
dc.identifier.issn2536-4618
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/1152618
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/12207
dc.description.abstractFusarium culmorum’un (Wm. G. Sm.) Sacc. tahıllarda fide yanıklığı (FSB), kök çürüklüğü ve başak yanıklığına (FHB) neden olduğu enfeksiyonlar, dünyada ve aynı zamanda Trakya Bölgesi’nde de önemli bir sorundur. Bu çalışmanın amacı, F. culmorum’un buğday tanelerinde protein oranı (%), tanecik boyutu (Particul Size Index), Zeleny sedimantasyon (ml), gluten (%) ve gluten index (%) kriterlerinin kalite parametreleri üzerine etkisini ve fungus ile enfekteli başaklara fungisit uygulamaları sonrasında tane kalite kriterlerindeki değişimi belirlemektir. Buğdayın antezis döneminde (ZGS 61), başaklara el spreyi ile fungusun spor süspansiyonu uygulaması yapılmıştır. Başaklara fungusun suni inokulasyonundan 48 saat sonra, prothioconazole+trifloxystrobin (Madison SC, Bayer CropScience, Türkiye), thiophanate-methyl+tetraconazole (Yamato SE, SumiAgro, Türkiye) ve tebuconazole (Rally SC 250, Agrofarm, Türkiye) etkili maddeleri el pulverizatörü ile uygulanmıştır. Deneme sonunda buğday tanelerinin kalite parametrelerindeki değişimi tespit edilmiştir. Fungisit uygulaması yapılan enfekteli başaklarla karşılaştırıldığında, FHB ile enfekteli tanelerde de protein oranı içeriği değişmemiştir. Enfekteli tanelerde yaş gluten (%), tanecik boyutu (PSI), Zeleny sedimantasyon miktarı (ml) ve gluten indeks (%) değerleri kontrolle kıyaslandığında azalmıştır. Fungisitler arasında, prothioconazole+trifloxystrobin kalite parametreleri üzerinde en etkili fungisit olmuştur. Zeleny sedimantasyon ve yaş gluten arasındaki korelasyon pozitif ve önemli (p<0.01) bulunmuştur.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectFusarium culmorumen_US
dc.subjectyaş glutenen_US
dc.subjectprotein oranıen_US
dc.subjectZeleny sedimantasyonen_US
dc.subjectfungisit Fusarium culmorumen_US
dc.subjectwet glutenen_US
dc.subjectprotein rateen_US
dc.subjectZeleny sedimantationen_US
dc.subjectfungicideen_US
dc.titleFusarium Başak Yanıklığının Buğday Kalite Parametreleri Üzerine Etkisi: Enfekteli Başaklara Fungisit Uygulamaları Sonrasındaki Değişimen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofIğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisien_US
dc.departmentFakülteler, Ziraat Fakültesi, Bitki Koruma Bölümüen_US
dc.identifier.volume11en_US
dc.identifier.issueÖzel Sayıen_US
dc.identifier.startpage3455en_US
dc.identifier.endpage3464en_US
dc.institutionauthorKöycü, Nagehan Desen
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.identifier.trdizinid1152618en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster