Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorBal, Erdinç
dc.contributor.authorCandar, Serkan
dc.contributor.authorUysal Seçkin, Gamze
dc.contributor.authorTorçuk, Ali İzzet
dc.date.accessioned2023-05-06T17:23:37Z
dc.date.available2023-05-06T17:23:37Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.issn2687-2315
dc.identifier.issn2757-7686
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.53501/rteufemud.1175629
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/1150184
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/12204
dc.description.abstractBu çalışmada, Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce melezleme ıslahı yöntemiyle yeni elde edilen Tekirdağ Sultanı üzüm çeşidi meyvelerinin soğukta muhafazaya uygunluğu araştırılmıştır. Ambalaj materyali olarak modifiye atmosfer poşeti ile polietilen poşet kullanılmıştır. Çalışma 2018-2019 yıllarında yürütülmüştür. Salkımlar 5 kg olacak şekilde poşetlere yerleştirilmiş ve poşet içerisine 0,9 g kg-1 kükürt dioksit dozu olacak şekilde çift salınımlı SO2 pedleri konulmuştur. Kontrol çeşidi olarak “Müşküle” çeşidi kullanılmıştır. Yapılan uygulamalar sonrasında üzümler, normal atmosferli soğuk hava deposunda 0-1 °C sıcaklık, % 90±5 oransal nem koşullarında 90 gün depolanmıştır. On beş günlük aralıklarla alınan meyvelerin ağırlık kaybı, suda çözünür kuru madde, titre edilebilir asitlik, olgunluk indisi, meyve sertliği, tane saptan kopma direnci, çürüme oranı, ağarma, duyusal analiz ve salkım iskeleti renginde oluşan değişimler izlenmiştir. Çalışma sonunda ‘Tekirdağ Sultanı’ üzüm çeşidinin depolama boyunca 0-1 °C sıcaklık ve % 90±5 oransal nemde; her iki ambalaj materyali ile 60 güne kadar pazarlanabilir olarak depolanabileceği ve olgunluk indisinin 25 ve üzeri olması gerektiği tespit edilmiştir.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.identifier.doi10.53501/rteufemud.1175629
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectMuhafazaen_US
dc.subjectÜzümen_US
dc.subjectIslahen_US
dc.subjectKalite Storageen_US
dc.subjectGrapeen_US
dc.subjectBreedingen_US
dc.subjectQualityen_US
dc.titleYeni Islah Edilen Tekirdağ Sultanı Üzüm Çeşidinin Farklı Ambalaj Materyalleri ile Soğukta Depolamaya Uygunluğunun Belirlenmesien_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofRecep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisien_US
dc.departmentFakülteler, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümüen_US
dc.identifier.volume3en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage77en_US
dc.identifier.endpage90en_US
dc.institutionauthorBal, Erdinç
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.identifier.trdizinid1150184en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster