Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorDemircioğlu, Ayşegül
dc.contributor.authorCoşkun, Ahmet Gökhan
dc.contributor.authorTemelli, Seran
dc.contributor.authorÇetin, Ece
dc.contributor.authorEyigör, Ayşegül
dc.date.accessioned2023-05-06T17:23:36Z
dc.date.available2023-05-06T17:23:36Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.issn2667-6745
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.30782/jrvm.860107
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/1155072
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/12184
dc.description.abstractÇalışmada, kasaplık sığırların karkas ve sakatatlarının Türk Gıda Kodeksi (TGK) Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği Üretim Hijyeni Kriterleri gereklilikleri dahilinde mikrobiyolojik kalitesinin belirlenmesi hedeflendi. Bu amaç ile, Marmara Bölgesinde 2013-2015 yılları arasında, 3 kombina ve 1 mezbahadan toplam 400 adet örnek alındı. Alınan 100 adet karkas örneği, Aerobik Koloni Sayısı (AKS) ve Enterobacteriaceae sayısı (ES)’nın belirlenmesi ve Salmonella varlığı yönünden, her bir karkasa ait olmak üzere toplamda 300 adet yenilebilir sakatat (100 karaciğer, 100 dalak, 100 böbrek) örneği ise Salmonella varlığı açısından, ilgili uluslararası standartlar olan ISO 4833-1:2003 (AKS), ISO 21528- 2:2004 (ES) ve ISO 6579:2002 (Salmonella) kullanılarak analiz edildi. İncelenen karkas örneklerinde AKS, 3,0x102- 4,0x105 kob/cm2 aralığında olup ortalama 3,1 x 104 kob/cm2, ES ise 0,1 x 101- 8,5 x 102 kob/ cm2 aralığında olup ortalama 1,9 x 102 kob/cm2 olarak bulundu. AKS ve ES sonuçlarının birbirinden bağımsız olarak ilgili yönetmeliğe göre değerlendirilmesi sonucunda, örneklerin AKS yönünden; %34’ü ‘Uygun’, %56’sı ‘Kabul Edilir’ ve %10’u ‘Uygun Değil’, ES yönünden de %57’si ‘Uygun’, %34’ü ‘Kabul Edilir’ ve %9’u ‘Uygun Değil’ olduğu tespit edildi. TGK Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği Üretim Hijyeni Kriterleri’ne göre AKS ve ES yönünden sırasıyla %90 ve %91, AKS ve ES sonuçları birlikte değerlendirildiğinde ise %84 oranında uygun bulunan sığır karkaslarının, ayrıca sakatatları dahil Salmonella içermediği göz önünde bulundurulduğunda, örnekleme yapılan dönem içinde hijyenik kalitesinin oldukça iyi düzeyde olduğuna karar verildi.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.identifier.doi10.30782/jrvm.860107
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectSığıren_US
dc.subjectkarkasen_US
dc.subjectaerobik kolonien_US
dc.subjectEnterobacteriaceaeen_US
dc.subjectSalmonella Cattleen_US
dc.subjectcarcassen_US
dc.subjectaerobic colonyen_US
dc.subjectEnterobacteriaceaeen_US
dc.subjectSalmonellaen_US
dc.titleSığır Karkas ve Sakatatlarında Hijyen Profilinin Yasal Mevzuat Kriterleri ile Değerlendirilmesien_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofJournal of research in veterinary medicine (Online)en_US
dc.departmentFakülteler, Veteriner Fakültesi, Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü, Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalıen_US
dc.identifier.volume40en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage61en_US
dc.identifier.endpage67en_US
dc.institutionauthorÇetin, Ece
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.identifier.trdizinid1155072en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster