Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorÖzdüven, Mehmet Levent
dc.contributor.authorOkuyucu, Berrin
dc.contributor.authorTuna, Metin
dc.date.accessioned2023-05-06T17:19:35Z
dc.date.available2023-05-06T17:19:35Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.issn1301-9597
dc.identifier.issn2645-9043
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.29185/hayuretim.870063
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/1138315
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/11870
dc.description.abstractAmaç: Bu çalışmanın amacı; Tekirdağ ekolojik koşullarında farklı olgunlaşma zamanlarında hasat edilen bazı parlak brom hatlarının ot verimleri, besin madde içerikleri, nispi yem değeri ve in vitro sindirilebilir organik madde miktarı üzerine olan etkisini incelemektir. Materyal ve Metot: Araştırmanın bitkisel materyalini başaklanma başlangıcı, tam başaklanma ve çiçeklenme başlangıcı döneminde hasat edilen 20 farklı parlak brom hattı oluşturmaktadır. Hasat edilen bitkiler tartılarak yeşil ot verimleri, 65 °C’de kurutularak kuru ot verimleri belirlenmiş ve kimyasal analizleri yapılmıştır. Bulgular: Farklı olgunlaşma zamanlarında hasat edilen hatlarda kuru madde, ham kül, ham protein, nötr deterjan, lif ve asit deterjan lif içerikleri sırasıyla %18.85-34.60, 5.14-9.28, 7.27-19.60, 47.85- 62.18 ve 24.76-34.45 arasında değişmiştir. Yeşil ot verimleri 567-4754 kg/da, kuru madde verimleri 114.04-1338.50 kg/da, organik madde verimleri 105.00-1216.20 kg/da, sindirilebilir organik madde verimleri 84.32-32-748.23 kg/da arasında değişmiştir. Parlak brom hatlarına ait kuru ot örneklerinin kimyasal özellikleri, nispi yem değeri ve in vitro organik madde sindirilebilirliği hasadın yapıldığı zaman ve hatta göre değişiklik göstermiş ve farklılıklar istatiski olarak önemli bulunmuştur (P<0.01). Sonuç: Olgunlaşma döneminin ilerlemesiyle kuru madde, nötr deterjan lif ve asit deterjan lif oranları artarken, ham protein, ham kül, nispi yem değeri ve in vitro organik madde sindirilebilirliği önemli düzeylerde azalmıştır. Bununla birlikte birim alandan elde edilen yeşil ot, kuru madde, organik madde, ham protein ve sindirilebilir organik madde verimleri ise artmıştıren_US
dc.language.isoturen_US
dc.identifier.doi10.29185/hayuretim.870063
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBromus catharticus Vahlen_US
dc.subjectKuru ot verimien_US
dc.subjectKimyasal bileşimen_US
dc.subjectOrganik madde sindirilebilirliğien_US
dc.subjectNispi yem değeri Bromus catharticus Vahlen_US
dc.subjectHay yielden_US
dc.subjectChemical compositionen_US
dc.subjectOrganic matter digestibilityen_US
dc.subjectRelative feed valueen_US
dc.titleBazı Parlak Brom (Bromus catharticus Vahl.) Hatlarında Farklı Olgunlaşma Dönemlerinin Ot Verimi ve Yem Değeri Etkisi Üzerine Bir Ön Çalışmaen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofHayvansal Üretimen_US
dc.departmentFakülteler, Ziraat Fakültesi, Zootekni Bölümüen_US
dc.departmentFakülteler, Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Bölümüen_US
dc.identifier.volume62en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage137en_US
dc.identifier.endpage146en_US
dc.institutionauthorÖzdüven, Mehmet Levent
dc.institutionauthorOkuyucu, Berrin
dc.institutionauthorTuna, Metin
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.identifier.trdizinid1138315en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster