Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorERYÜKSEL, Sevinç
dc.date.accessioned2017-05-23T10:56:38Z
dc.date.available2017-05-23T10:56:38Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/1175
dc.description.abstractSaksı denemesi şeklinde yapılan bu çalışmada 2000 g’lık saksılarda farklı dozlarda uygulanan vermikompostun, soğan, sarımsak, maydanoz ve semizotu bitkilerindeki besin elementi içerikleri üzerine olan etkileri sera koşullarında araştırılmıştır. Vermikompost dozları %0, %5, %25, %50, %75 ve %100 olarak uygulanmıştır. Türkiye organik gübre üretiminde son yıllarda önemli gelişmeler olmuştur. Genellikle Eisenia fetida türü solucanların yaygın olarak kullanıldığı kompostlama işlemi ile üretilen vermikompostun toprağa uygulanması sonucunda bitki gelişiminin ve toprak özelliklerinin önemli oranda ve olumlu yönde etkilendiği bilinmektedir. Farklı oranlarda vermikompost uygulaması denemesi sonuçlarına göre; Mn elementi ile vermikompost ilişkisi soğan, sarımsak, maydanoz ve semizotu bitkilerinde ters orantılı sonucuna varılmıştır, Vermikompost oranı arttıkça Mn oranı azalmıştır. Zn elementinin ise vermikompost ile ilişkisi doğru orantılı olarak tespit edilmiştir. Ca ve Mg elementlerinin vermikompost arasıdaki ilişki 4 bitkide de belli seviyeye kadar doğru orantılı iken, oran arttıkça vermikompost seviyesiyle ters orantı oluşmuştur. Diğer elementlerde önemsenecek değişim tespit edilmemiştir.en_US
dc.description.abstractThis study was conducted to determine the effects of differenct levels vermicompost on onion, garlic, parsley and purslane plants in greenhouse conditions. Doses of vermicompost that % 5, % 25 , % 50, % 75, % 100 amounts and control performings whıch ıncludes no manure (% 0) were applied. Turkey has undergone important changes in recent years in the organic fertilizer production. Usually Eisenia fetida worm species commonly used as a result of the implementation vermicompost that soil produced by the composting process a significant proportion of the soil properties and plant growth and are known to be affected in a positive way. Vermicompost application of different rates according to trial results; Mn elements of vermicompost relationship with onion, garlic, parsley and purslane was concluded inversely proportional result to the plant. We saw that when vermicompost ratio increases, Mn ratio is reduced. The relationship between the Zn vermicompost was determined proportionally. Relationships between vermicompost and Ca, Mg elements for 4 plant the elements whilst also proportional to a certain level, the rate increases occurred inverse correlation with levels of vermicompost. Other elements not to be considered important change was detected.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectVermikomposten_US
dc.subjectorganik gübreen_US
dc.subjectsoğanen_US
dc.subjectsarımsaken_US
dc.subjectmaydanozen_US
dc.subjectsemizotuen_US
dc.subjectorganic fertilizeren_US
dc.subjectonionen_US
dc.subjectgarlicen_US
dc.subjectparsleyen_US
dc.subjectpurslaneen_US
dc.titleFarklı oranlarda vermikompost uygulamasının bazı sebzelerin besin elementi içeriklerine olan etkilerien_US
dc.title.alternativeThe effects of different levels vermicompost application on plant nutritions ingredients of some vegetablesen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster