Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorGümüş, Tuncay
dc.contributor.authorCan, Seher
dc.date.accessioned2023-04-27T20:40:51Z
dc.date.available2023-04-27T20:40:51Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=qVqOZFj2DwNmvdf1oGFYiO1AdccK_uQxzdULo1VZLNCnTZRhHKCqsOXvakLpWT3h
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/11387
dc.description.abstractBu çalışma, Kastamonu ilinin farklı ilçelerinden temin edilen siyez buğdayının (Triticum monococcum L.) besinsel kalitesinin ve deneysel tip 2 diyabet oluşturulan ratlarda antidiyabetik ve antioksidan özelliklerinin belirlenmesi amacıyla planlanmıştır. İki aşamalı gerçekleştirlen çalışmada önce farklı kimyasal analizler ile siyez buğdayı (Triticum monococcum L.) ve ekmeklik buğdayın (Triticum aestivum L.) besinsel bileşimi incelenmiştir. Daha sonra streptozotosin ile deneysel tip 2 diyabet modeli geliştirilen ratlarda kan şekeri, insülin seviyesi, total oksidan seviye, total antioksidan seviye gibi özellikler araştırılmıştır. Çalışmanın sonunda; siyez buğdayının nem, yağ, protein, enerji, ham selüloz, toplam diyet lifi miktarı ekmeklik buğdaydan daha düşük saptanırken; kül, nişasta, toplam sterol, mineral madde içeriği ekmeklik buğdaydan daha yüksek tespit edilmiştir (p<0,05). Deney hayvanlarından alınan kan örnekleri incelendiğinde gruplar arasında total oksidan, total antioksidan, insülin değerleri bakımından anlamlı bir fark saptanamamıştır (p>0,05). Diyabetli olan ve siyez buğdaylı yem ile beslenen grubun kan şekeri değeri ekmeklik buğdaylı yem ile beslenen gruba göre daha düşük saptanmıştır. Siyez buğdayı diyabetiklerde, kan şekerinin düzenlenmesinde, insülin duyarlılığının iyileştirilmesinde faydalı olabileceği fakat mekanizmasının tam olarak anlaşılabilmesi için farklı çalışmalarla desteklenmesi gerektiği düşünülmektedir.en_US
dc.description.abstractThis study was planned to determine the nutritional quality of einkorn wheat (Triticum monococcum L.) obtained from different districts of Kastamonu province and its antidiabetic and antioxidant properties in rats with experimental type 2 diabetes. In the study, which was carried out in two stages, first of all, the nutritional composition of einkorn wheat (Triticum monococcum L.) and bread wheat (Triticum aestivum L.) was investigated with different chemical analyzes. Later, an experimental type 2 diabetes model was developed with streptozotocin and properties such as blood sugar, insulin level, total oxidant level and total antioxidant level were investigated in rats. According to the findings obtained as a result of the study; while the moisture, fat, protein, energy, crude fiber and total dietary fiber content of einkorn wheat were lower than bread wheat; ash, starch, total sterol and mineral content were higher than bread wheat (p<0.05). When the blood samples taken from the experimental animals were examined, no significant difference was found between the groups in terms of total oxidant, total antioxidant, and insulin values (p>0.05). The blood sugar value of the diabetic group fed with einkorn feed was lower than the group fed with bread wheat feed. It is thought that einkorn wheat may be beneficial in regulating blood sugar and improving insulin sensitivity in diabetics, but it should be supported by different studies in order to fully understand its mechanism.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherTekirdağ Namık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectSiyez buğdayıen_US
dc.subjectEkmeklik buğdayen_US
dc.subjectTip 2 diyabeten_US
dc.subjectBesin içeriğien_US
dc.subjectKan şekerien_US
dc.subjectEinkorn wheaten_US
dc.subjectBread wheaten_US
dc.subjectType 2 diabetesen_US
dc.subjectNutrient contenten_US
dc.subjectBlood sugaren_US
dc.subjectGıda Mühendisliğien_US
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleSiyez buğdayının (Triticum monococcum L.) besinsel içeriği ve deneysel tip 2 diyabet oluşturulan ratlarda antidiyabetik ve antioksidan özelliklerien_US
dc.title.alternativeNutritional content, antidiabetic and antioxidant properties of einkorn wheat (Triticum monococcum L.) in rats with experimental type 2 diabetesen_US
dc.typedoctoralThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalıen_US
dc.identifier.startpage1en_US
dc.identifier.endpage128en_US
dc.institutionauthorCan, Seher
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.identifier.yoktezid761349en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster