Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorMutlu, Şebnem
dc.date.accessioned2017-05-22T06:37:01Z
dc.date.available2017-05-22T06:37:01Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/1131
dc.description.abstractBu araştırmada mısır ya da mısır ürünleri (mısır irmiği, mısır unu vb.) ile soya içeren işlenmiş ve yarı işlenmiş numuneler piyasadan rastgele seçilmiş ve toplamda 26 adet üründe (cipsler çerezler, gevrekler, kuruyemişler, un) GDO tayinleri yapılmıştır. Numunelerin ilk olarak homojenizasyonu sağlanmıştır. Ardından CTAB (Cetyl Trimethyl Ammonium Bromide) ve Roche High pure DNA isolation kit ile DNA izolasyonu gerçekleştirilmiştir. DNA izolasyonundan sonra, DNA amplifikasyonu ile çoğalması sağlanmış ardından örneklerde, Lektin ve Zein geni ile 35S promotör ve NOS terminatör bölgelerinin konvansiyonel Polimeraz Zincir Reaksiyonu ile tespiti gerçekleştirilmiştir. Konvansiyonel PCR ile mısır varlığını ispat etmek ve araştırmak için Zein Geni tespiti yapılmış ve Zein3/Zein4 Primer çifti; Soya geninin belirlenmesi için GMO3/GMO4 primer çiftleri kullanılmıştır. 35S promotör bölgesinin tespiti için 35S-3 / 35S-6 primer çifti ile; NOS terminatör bölgesi için ise tNOS2F ve tNOS2R primer çifti ile çalışılmıştır. Miksteki olası bir bulaşmayı tespit etmek amacıyla ise steril deiyonize su kullanılırken, kontol amacıyla ise negatif kontrol olarak %0 Bt-11 ve %0 GTS 40-3-2 ile %5 (Bt-11) ve %10 (GTS 40-3-2) GDO içeren pozitif kontroller kullanılmıştır. 26 adet numunenin tamamından yeterli miktarda ve istenen kalitede DNA elde edilememiştir. Bu durum her bir numunenin işleme sırasında geçirdiği proseslere ( kızartma, kavurma, ektrude etme, basınç vb.) bağlanmıştır.en_US
dc.description.abstractIn this research, processed or low processed samples containing corn or corn products ( corn semolina, flour, etc.) and soybean which mostly target young population by especially their attractive and colorful packaging were randomly collected from the market and 26 products in total (chips, nuts, cereals, flour) were analyzed for genetic modification using a DNA based detection method, the polymerase chain reaction. First, homogenazation of the samples were done. Then DNA isolation was realized by using CTAB ( Cetyl Trimethyl Ammonium Bromide) and Roche High Pure DNA İsolation Kit. After DNA isolation, DNA was propagated by amplification and then Lectin, Zein, CaMV 35S Promoter and NOS Terminator zones were located by conventional PCR. Zein Gene determination was done for searching and proving corn presence and similarly Lectin Gene determination was done for searching and proving soybean presence in the samples by conventional PCR. GMO3/ GMO4 and Zein3/Zein4 primer pairs were used for lectin and zein gene determination, respectively. After amplification DNA was observed in agarose gel. Samples in which lectin or zein gene was found to exist were continued to be scanned for 35S promoter or NOS terminator. 35S-3/35S-6 and tNOS2F/tNOS2R primer pairs were used for scaning 35S promoter and Nos terminator, respectively. To observe a possible contamination in the mix sterilized deionized water was used and 0 % Bt-11 and 0% GTS 40-3-2 were used as negative control, 5% Bt-11 and 10% GTS-40-3-2 were used as positive control. All of the 26 samples did not provide enough DNA with required quality. This result was considered to be sourced by the applications (frying, extruding, pressing etc.) that samples had been exposed to during processes. Neither 35S Promotor nor NOS Terminator was determined from any of the samples.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectGDOen_US
dc.subjectKonvansiyonel PCRen_US
dc.subjectlektinen_US
dc.subjectzeinen_US
dc.subject35S Promotören_US
dc.subjectNOS Terminatören_US
dc.subjectGMOen_US
dc.subjectPCRen_US
dc.subjectConvantional PCRen_US
dc.subjectLectinen_US
dc.subjectZeinen_US
dc.subject35S Promotoren_US
dc.subjectNOS Terminatoren_US
dc.titlePiyasada satışa sunulan cips ve gevreklerde gdo varlığının araştırılmasıen_US
dc.title.alternativeInvestigating the gmo existence in chips and breakfast cereals that are marketed in our countryen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster