Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorBal, Erdinç
dc.contributor.authorZilci, Mustafa
dc.date.accessioned2023-04-20T08:07:16Z
dc.date.available2023-04-20T08:07:16Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.issn2149-8245
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.24180/ijaws.1087053
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/1115194
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/11190
dc.description.abstractBu çalışmada, Fuyu Trabzon hurması çeşidine ait meyvelere hasat sonrası Guar gam yüzey kaplama uygulamalarının (0, %1, %2 ve %3) meyve kalitesi ve muhafaza süresi üzerine etkileri araştırılmıştır. Uygulamalar sonrasında meyveler soğuk hava deposunda 0-1oC ve %85-90 oransal nemli ortamda 3 ay süre ile muhafaza altına alınmıştır. Muhafaza süresince Guar gam kaplamanın Trabzon hurması meyveleri üzerine su kaybı, solunum hızı, toplam suda çözünür kuru madde, titre edilebilir asitlik, meyve eti sertliği, askorbik asit, toplam fenolik bileşikler ve tat değerlendirmesine etkileri araştırılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, Guar gam uygulaması, kontrole kıyasla ağırlık kaybını ve solunum hızını azaltmıştır. Ancak, Guar gam uygulamaları içerisinde %2 ve %3'lük dozları daha etkili bulunmuştur. Bu dozlar meyve eti sertliğini, askorbik asit ve toplam fenolik bileşikleri daha iyi korumakla beraber tat değişimini de yavaşlatmıştır. Sonuç olarak, uygun dozda Guar gam ile yüzey kaplamanın Fuyu Trabzon hurması çeşidinde kaliteyi korumak ve depolama ömrünü uzatmak için kullanılabileceğini göstermektedir.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.identifier.doi10.24180/ijaws.1087053
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectTrabzon hurmasıen_US
dc.subjectguar gumen_US
dc.subjectsoğuk depolamaen_US
dc.subjectsolunumen_US
dc.subjectkaliteen_US
dc.titleYenilebilir Kaplama Uygulamalarının Trabzon Hurması (Diospyros kaki L.) Muhafazasına Etkilerien_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofUluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisien_US
dc.departmentFakülteler, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümüen_US
dc.identifier.volume8en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage197en_US
dc.identifier.endpage207en_US
dc.institutionauthorBal, Erdinç
dc.institutionauthorZilci, Mustafa
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.identifier.trdizinid1115194en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster