Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorERKÖLENCİK, Mehmet Fatih
dc.date.accessioned2017-05-17T06:41:12Z
dc.date.available2017-05-17T06:41:12Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/1085
dc.description.abstractDünyada genellikle çiçeğinden çay üretimi yapılan Malta eriği (Eriobotrya japonica Lindl.) ülkemizde daha çok taze meyve olarak tüketilmektedir. Malta eriğinin çok fazla çeşidi mevcuttur. Bu çeşitler arasında biyoaktif farklılıkların olup olmadığı ile ilgili yapılan araştırma sayısı oldukça azdır. Bu tez çalışmasında ticari olarak en fazla üretilen ve tüketilen Malta eriği çeşitlerin; Yuvarlak Çukur Göbek, Hafif Çukur Göbek, Uzun Çukur Göbek, Gold Nugget ve Akko XIII biyoaktif özellikleri (toplam fenolik, flavonoid, antioksidan) ve kurutulmuş ekstraklarından aromatik özellikleri belirlenmiştir. Bu çalışmanın amacı, yurdumuzda genellikle Akdeniz bölgesinde yetiştirilen, “Yenidünya” olarak da bilinen, beş Malta eriği çeşidinin biyokaktif özelliklerini ve aroma profillerini belirleyerek hangi çeşidin gıda endüstrisinde kullanım açısından daha verimli olacağının incelenmesidir Yapılan çalışma neticesinde, Malta eriği çeşitlerinde nem; %87,12-91,00, toplam fenolik madde; 2954,50-5071,62 mg/kg gallik asit eşdeğeri (GAE), flovanoid; 1189,01-2020,78 mg/L toplam flovanoid (TFVL), DPPH yöntemi ile antioksidan; 2506,49 3738,56 mg/L troloks eşdeğeri, CUPRAC yöntemi ile antioksidan; 11,79-19,40 mg/mL troloks eşdeğeri bulunmuştur.en_US
dc.description.abstractAll over the world mostly produced as tea from flower of loquat, (Eriobotrya japonica Lindl.) in our country is mostly consumed as fresh fruit. Loquat has many varieties. There are very few researchs, if there are differences of bioactive properties among the loquat varieties. In this research, the amount of bioactive properties (total phenolic, flavonoid, antioxidant) and aromatic properties of dried extracts of the most cultivated and consumed loquat varieties; Yuvarlak Çukur Göbek, Hafif Çukur Göbek, Uzun Çukur Göbek, Gold Nugget and Akko XIII are determined. The purpose of this work, is to invastigate which type of loquat among 5 types which also known “Yenidunya” and generally cultivated in Mediterranean Area of Turkey is more suitable, confortable than the other types of the loquat for food industry by determinding bioactive and aromatic properties. The amount of total phenolic, flovanoid, antioxidant and aromatic properties was determined belong to loquat varieties. In conclusion, dry matter; % 87,12-91,00, total phenolic; 2954,50-5071,62 mg/kg gallic asid equal (GAE), flovanoid; 1189,01-2020,78 mg/L, antioxidant with DPPH method; 2506,49-3738,56 mg/L, antioxidant with CUPRAC method; 11,79-19,40 mg/L, were landed up on loquat varieties.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectMalta eriğien_US
dc.subjectBiyoaktif özellikleren_US
dc.subjectKurutmaen_US
dc.subjectAromaen_US
dc.subjectLoquaten_US
dc.subjectBioactive propertiesen_US
dc.titleFarklı Malta eriği çeşitlerinin biyoaktif ve aromatik özelliklerinin belirlenmesien_US
dc.title.alternativeDetermination of bioactive and aromatic properties of different Loquat speciesen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster