Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorÇaktü, Ece
dc.date.accessioned2017-05-16T11:14:13Z
dc.date.available2017-05-16T11:14:13Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/1069
dc.description.abstractBu çalışma Tekirdağ ili Muratlı ilçesinde yetiştirilen buğday (Triticum aestivum L.) bitkisinin beslenme durumunun bitki analizleriyle belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla Tekirdağ ili Muratlı ilçesinden 20 farklı buğday (Triticum aestivum L.) tarlasından alınan yaprak örneklerinde bazı makro ve mikro bitki besin elementinin analizleri yapılmıştır. Analiz sonuçları sınır değerler ile karşılaştırılarak incelenen tarlaların bitki besin elementi durumları ve beslenme sorunları tespit edilmeye çalışılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, buğday bitkisi yaprak örneklerinin N, P, K, Ca, Mg, Fe, Cu, Zn ve Mn içerikleri sıra ile % 1-% 6; % 0,17-% 0,87; % 1,28- % 3,63; % 0,16- % 0, 31; % 0,03- % 0,07; 63- 3145 mg/kg; 3-9 mg/kg; 1-40 mg/kg ve 23- 134 mg/kg arasında bulunmuştur. Bu değerlerin % 10’unda N, % 5’ inde K, % 25’inde Ca ve P, % 100’ünde Mg, % 90’ında Zn ve % 20’inde Cu eksikliği belirlenmiştir. Tekirdağ ili Muratlı İlçesi’ nden alınan buğday bitkisi yaprak örneklerinde şimdilik Mn ve Fe eksikliği saptanamamıştır. Bitki yaprak örneklerinin % 85’inde N, % 5’inde P, % 30’unda K ve % 55’inde Fe yüksek düzeyde olduğu bulunmuştur.en_US
dc.description.abstractThis study was conducted to determine the nutritional status of the wheat (Triticum aestivum L.) leaf sample analysis in Muratlı region, Tekirdağ. For this purpose, 20 leaf samples, which were taken from 20 different wheat (Triticum aestivum L.) field in Muratlı and analyzed for some macro and micro nutrient elements. According to the results, N, P, K, Ca, Mg, Fe, Cu, Zn and Mn contents of leaf samples were determined 1 %- 6 %; 0,17 %- 0,87 %; 1,28 % - 3,63 %; 0,16 %- 0, 31 %; 0,03 %- 0,07 % ; 63- 3145 mg/kg; 3-9 mg/kg; 1-40 mg/kg and 23- 134 mg/kg, respectively. Results of the leaf samples were compared with each nutrient element critical values. According to the results, 10 % N, 5 % K, 25 % Ca and P, 100 % Mg, 90 % Zn, and 20 % Cu deficiency were obtained. On the other hand, were not determined Mn and Fe deficient in wheat (Triticum aestivum L.) leaf samples at the present. And 85 % N, 5 % P, 30 % K and 55 % Fe were found excess level in wheat (Triticum aestivum L.) leaf samples.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBuğdayen_US
dc.subjectbitki analizien_US
dc.subjectmakro besin elementien_US
dc.subjectmikro besin elementien_US
dc.subjectwheaten_US
dc.subjectplant analysisen_US
dc.subjectmacro nutrient elementen_US
dc.titleTekirdağ ili Muratlı ilçesinde yetiştirilen buğday (Triticum aestivum L.) bitkisinin beslenme durumunun bitki analizleriyle belirlenmesien_US
dc.title.alternativeDetermination of nutritional status of wheat (Triticum aestivum L.) plant with plant analysis which is grown in Muratli district, Tekirdagen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster