Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorDökmeci, Ayşe Handan
dc.contributor.authorŞabudak, Temine
dc.contributor.authorŞimşek Özbek, Aslı
dc.date.accessioned2022-05-11T14:48:29Z
dc.date.available2022-05-11T14:48:29Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.issn2149-3367
dc.identifier.issn2149-3367
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.35414/akufemubid.568309
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/makale/TXpNd01qY3hNUT09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/10649
dc.description.abstractBu çalışmada, Tekirdağ kıyı bölgesinden toplanan balıklarda, Kalıcı Organik Kirletici (KOK) olanOrganoklorlu Pestisit (OCP) ve Polisiklik Aromatik Hidrokarbonların (PAH) kalıntıları tayin edilmiştir.Yapılan literatür araştırması sonucunda, Tekirdağ kıyı bölgesinde balıklarda OCP ve PAH kalıntılarıtayiniyle ilgili bir çalışmaya rastlanmamıştır. Bu bağlamda, sunulan çalışma ilk defa literatüre sunulmuşolan, özgün bir çalışma niteliğindedir. Tekirdağ kıyı şeridinde belirlenen 4 farklı istasyondan 2018 yılıbahar mevsiminde 4 farklı tür dip balığı; mezgit balığı, dil balığı, tekir balığı, fener balığı örnekleritoplanmıştır. Toplanan her bir balık numunesi, Hekzan: Aseton (1:1) çözeltisiyle, Soxhletekstraksiyonuna tabi tutulmuş ve ardından organik faz kromatografik yöntemle saflaştırılmıştır.Saflaştırılan numunelerde, OCP ve PAH kalıntı analizleri, GC-EDC ve GC-MS cihazları kullanılarakgerçekleştirilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, 4 farklı balık türünde tespit edilen OCP ve PAH kalıntımiktarları, FAO/WHO ve Türk Gıda Kodeksi (TGK) Maksimum Kalıntı Limit (MRL) değerleriylekarşılaştırılmış ve bulunan değerleri MRL değerlerinin altında çıktığı tespit edilmiştir.en_US
dc.description.abstractIn this study, residues of Organochlorine Pesticide (OCP) and Polycyclic Aromatic Hydrocarbons (PAH) which are Permanent Organic Pollutants (POPs) were determined in fish collected from Tekirdağ coastal region. As a result of the literature research, no study was found on the determination of OCP and PAH residues in fish in the coastal region of Tekirdağ. In this context, the present study is an original study presented to the literature for the first time. In order to investigate the presence of OCP and PAH residue in Marmara Sea fish species, samples of 4 different bottom fish (sole, whiting, striped red mullet and angler fish) were collected from 4 different stations in the coastal line of Tekirdağ province in the spring of 2018. Each collected fish sample was subjected to Soxhlet extraction with Hexane: Acetone (1: 1) solution and then the organic phase was purified by chromatography. In purified samples, OCP and PAH residue analyzes were performed using GC-EDC and GC-MS devices. According to the results obtained, the OCP and PAH residual amounts determined in 4 different fish species were compared with FAO / WHO and Turkish Food Codex (TGK) Maximum Residual Limit (MRL) values and the values found to be below the MRL values.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.identifier.doi10.35414/akufemubid.568309
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBiyoloji Çeşitliliğinin Korunmasıen_US
dc.subjectBiyolojien_US
dc.subjectBalıkçılıken_US
dc.subjectDeniz ve Tatlı Su Biyolojisien_US
dc.subjectZoolojien_US
dc.titleTekirdağ Kıyı Bölgesinden Toplanan Balıklarda Kalıcı Organik Kirleticiler (KOK)en_US
dc.title.alternativePermanent Organic Pollutants in Fish Collected from Tekirdag Coastal Region (POPs)en_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofAfyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisien_US
dc.departmentYüksekokullar, Sağlık Yüksekokulu, Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölümüen_US
dc.identifier.volume19en_US
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.startpage571en_US
dc.identifier.endpage579en_US
dc.institutionauthorDökmeci, Ayşe Handan
dc.identifier.trdizinidTXpNd01qY3hNUT09en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster