Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorGök, Sıla Barut
dc.date.accessioned2022-05-11T14:46:46Z
dc.date.available2022-05-11T14:46:46Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.issn1300-3070
dc.identifier.issn1309-6273
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.15237/gida.GD21042
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/makale/TkRFM05EQXpNdz09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/10365
dc.description.abstractThe aim of the present study was to investigate the effectiveness of UV-C treatment using a modified UVC reactor based on Dean vortex flow. Parameters taken into account were total aerobic bacteria count andyeast and mould counts, antioxidant capacity, total phenolic content, 5-HMF content, furan formation andsensory attributes. A UV-C treatment with 68.75 mJ/cm2 led to 2.21-log CFU/ml and 1.13-log CFU/mlreduction of TMAB and YM count, respectively. DPPH radical scavenging activity and total phenoliccontent of UV-C treated orange juice significantly decreased. However, UV-C induced reduction of HMFwas observed. UV-C treatment would be a beneficial method to eliminate or decrease the HMF content ifHMF were present in the juice as a consequences of obtained results. pH and °Brix remained constant afterUV-C treatment. No furan formation was detected and no significant change observed in the qualityattributes in regards to appearance and colour.en_US
dc.description.abstractBu çalışmanın amacı, Dean girdabı akışına dayalı tasarlanan UV-C reaktör ile UV-C ışınlama işleminin etkinliğinin araştırılmasıdır. Çalışmada kullanılacak parametreler toplam aerobik bakteri sayısı ile maya ve küf sayısı, antioksidan kapasite, toplam fenolik madde miktarı, 5-HMF içeriği ile furan oluşumu ve duyusal özellikler olarak belirlenmiştir. 68,75 mJ/cm2 UV-C ışın uygulaması toplam mezofilik aerobik bakteri ve küf-maya sayısında sırasıyla 2,21-log CFU/ml ve 1,13-log CFU/ml azalmaya neden olmuştur. UV-C ile muamele edilmiş portakal suyunun DPPH radikal temizleme aktivitesi ve toplam fenolik içeriği önemli ölçüde azalmıştır. Bununla birlikte, UV-C ışınlama ile HMF miktarında azalma saptanmıştır. Elde edilen sonuca göre, HMF içeren meyve sularında UV-C uygulaması, HMF içeriğini ortadan kaldırmak veya azaltmak için faydalı bir yöntem olacaktır. pH ve °Brix değerleri, UV-C işleminden sonra değişmemiştir. İşlem sonrasında, furan oluşumu tespit edilmemiş, görünüş ve renk açısından kalite özelliklerinde önemli bir değişiklik saptanmamıştır.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.identifier.doi10.15237/gida.GD21042
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.titleEffect of Uv-C Treatment on Microbial Population and Bioactive Compounds of Orange Juice Using Modified Reactor Based on Dean Vortex Flowen_US
dc.title.alternativeDean Girdabı Akışına Dayalı Reaktör Tasarımı İle Uv-C Uygulamasının Portakal Suyunun Mikrobiyal Yükü ve Biyoaktif Bileşenlerine Etkisien_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofGIDAen_US
dc.departmentMeslek Yüksekokulları, Çorlu Meslek Yüksekokulu, Gıda İşleme Bölümüen_US
dc.identifier.volume46en_US
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.startpage634en_US
dc.identifier.endpage646en_US
dc.institutionauthorGök, Sıla Barut
dc.identifier.trdizinidTkRFM05EQXpNdz09en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster