The Ensiling Capability of Various Commercial Mixture Additives on Sunflower Silage Composition, Organic Matter Digestibility and Microbial Profiles
Özet
Öz: Bu çalışma, ticari asit karışımlarının silaj katkı maddesi olarak ayçiçeği silajında
kullanılmasının kimyasal kompozisyon, lactobacillus, maya ve küf içeriği ile organik
madde sindirilebilirliği üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Muamele
grupları; (1) kontrol ((K), katkı maddesi ilavesi yok), (2) formik asit, propiyonik asit ve
lignosulfopikasit karışımı(1 g/kg, (SA), softacid®), (3) sodyum benzoat, sodyum
metabisulfit ve kalsiyum formiyat karışımı (1 g/kg,(SM), Silamix®) ve (4) SA+ SM
karışımı (1 g/kg SA+1 g/kg SM). Silaj materyalleri 6 tekerrürlü olarak bir litre hacimli
vakum poşetlerinde vakumlanmış ve 90 gün süreyle fermantasyona bırakılmıştır. SA+SM
grubunda kuru madde (KM) oranı K ve SA gruplarından, SM ve SA+SM gruplarında ham
protein (HP) içeriği K ve SA gruplarından önemli derecede düşük bulunmuştur (P<0,01). K
grubunda ham selüloz (HS) ve asit deterjan fiber (ADF) içeriği diğer gruplardan daha
yüksek bulunmuştur (P<0,01). K grubunda hemiselüloz (HEM) içeriği SA+SM grubundan
daha düşük (P<0,05), SA grubunda lignin (ADL) içeriği diğer gruplardan daha yüksek
bulunmuştur (P<0,01). Asitlerin ilavesi ile toplam besin madde sindirilebilirliği oranı
artmış; SA+SM grubunda laktik asit (LA) oranı diğer gruplardan ve SM grubunda organik
madde sindirilebilirliği (OMS), K ve SA gruplarından daha yüksek bulunmuştur (P<0,01).
Asit ilaveleri ile silajlarda pH, ham yağ (HY), nötral deterjan fiber (NDF) ile lactobacillus
ve maya sayısı etkilenmemiştir. Sonuç olarak, ayçiçeği silajlarına asit karışımı ilavelerinin
KM, HP ve ADF oranında azalma, HEM, toplam sindirilebilir besin maddeleri (TSBM),
LA ile OMS’nde artış meydana getirdiği ve ayçiçeği silajlarında katkı maddesi olarak
kullanılmasının silaj kalitesini artırabileceği söylenebilir. Abstract: The objective of this study was to evaluate the effects of commercial acid
mixtures on silage chemical composition, lactobacillus, yeast and mold in the silages and
organic matter digestibility. The treatment groups as follows: (1) Control (C, no additive),
(2) formic acid, propionic acid and lignosulphopic acid mixture (1 g/kg, SA, soft acid®),
(3) calcium formiate, sodium benzoate and sodium metabisulfite mixture (1 g/kg,
Silamix®) and (4) SA+SM mixture (1 g/kg SA+1 g/kg SM) admixed to fresh sunflower
crops. Then, fresh crop materials were filled one kg in vacuum nylons and vacuumed with
six replicates and kept for 90 days at room temperature (about 20 to 26 °C). Dry matter
content of silages were lower in the SA+SM supplemented group than those of C and SA
groups and crude protein content of SM and the SA+SM groups lower than those of C and
SA groups (P<0.01). The crude fiber and acid detergent fiber ratio were higher in the C
group than the other groups (P<0.01). In the C group the HEM content were lower than
SA+SM group (P<0.05) and in the SA group’s ADL were higher than those of other groups
(P<0.01).Acids supplementations increased total digestibility nutrient ratio. The lactic acid
concentration in the SA+SM group were higher than those of other groups and in the SM
group, organic matter digestibility were higher than those of C and SA groups
(P<0.01).Acid addition was not affect pH, ether extract, NDF, and lactobacillus and yeast
count of silages. In conclusion, acids mixture supplementation to sunflower silage caused a
decrease in DM, CP and ADF content, however, increased HEM, TDN, LA and OMD and
so they may improve silage quality.