Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorKaradağoğlu, Özlem
dc.contributor.authorÖzdüven, Mehmet Levent
dc.date.accessioned2022-05-11T14:46:15Z
dc.date.available2022-05-11T14:46:15Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.issn0377-6395
dc.identifier.issn2651-4214
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.33188/vetheder.499308
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/makale/TkRBNU9UVTNOdz09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/10263
dc.description.abstractBu çalışma, farklı olgunlaşma dönemlerinde hasat edilen bazı tritikale çeşitlerinin (Karma, Presto ve Tatlıcak-97) fermantasyon özellikleri, besin madde içerikleri ve birim alandan üretilen in vitro sindirilebilir organik madde miktarını belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Başaklanma, süt olum ve hamur dönemlerinde hasat edilen tritikale çeşitleri 2 cm boyutunda parçalanarak 1,0 litrelik yalnızca gaz çıkışına olanak tanıyan özel anaerobik kavanozlara silolanmıştır. Kavanozlar laboratuvar koşullarında 20±2°C' de depolanmışlardır. Silolamadan sonraki 75. günde her gruptan 3'er kavanoz açılarak silajlarda kimyasal ve mikrobiyolojik analizler yapılmıştır. Ayrıca, enzimatik yöntemle silajların in vitroorganik madde sindirilebilirlikleri saptanmıştır. Çalışma sonunda fermantasyon özellikleri, ham besin maddeleri ve hücre duvarı kompozisyonları, birim alandan elde edilen kuru ve organik madde verimleri ve birim alandan elde edilen sindirilebilir organik madde miktarları olgunluk dönemi ve çeşit farklılıklarından önemli derecede etkilendikleri saptanmıştır. Hasat zamanının gecikmesiyle birlikte tritikale silajlarının laktik ve asetik asit ile amonyak azotu, ham protein, ham kül, nötr deterjan lif, asit deterjan lif ve asit deterjan lignin içerikleri azalırken, kuru madde verimleri, pH değeri ve in vitro organik madde sindirilebilirliklerini ise artmıştır (P<0,05).en_US
dc.description.abstractThis study was carried out to determine the effects of some triticale cultivars (Karma 2000, Presto and Tatlıcak-97) harvested at different stages of maturity on the fermentation characteristics, chemical composition and in vitro digestibility organic matter yields. Triticale cultivars were harvested at ear emergence, milk and dough stages of maturity and were ensiled in 1.0 litter special jars equipped with a lid that enabled gas release only. The jars were stored at 20±2 ºC under laboratory conditions. Silages were sampled for chemical and microbiological analyses on day 75th after ensiling. In additions in vitro organic matters digestibility of the silages were determined with enzymatic methods. The result of the study indicated that fermentation characteristics, nutritional and cell wall composition, dry and organic matter yield and digestibility organic matters were affected by harvest stage and cultivars. Crude protein, crude ash, neutral detergent fibre, acid detergent fibre and acid detergent lignin contents decreased with increasing maturity of triticale silage whereas dry mater yield, pH value and in vitro organic matter digestibility increased (P<0.05).en_US
dc.language.isoturen_US
dc.identifier.doi10.33188/vetheder.499308
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.titleBazı tritikale çeşitlerinde farklı olgunlaşma dönemlerinin silolamada fermantasyon özellikleri ve yem değeri üzerine etkilerien_US
dc.title.alternativeEffects of fermentation characteristics and feed value of some triticale cultivars ensiled at different stages of maturityen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofVeteriner Hekimler Derneği Dergisien_US
dc.departmentFakülteler, Ziraat Fakültesi, Zootekni Bölümüen_US
dc.identifier.volume90en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage132en_US
dc.identifier.endpage142en_US
dc.institutionauthorÖzdüven, Mehmet Levent
dc.identifier.trdizinidTkRBNU9UVTNOdz09en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster