Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorKul, Ertuğrul
dc.contributor.authorAbacı, Samet Hasan
dc.contributor.authorÇobanoğlu, Özden
dc.contributor.authorGürcan, Eser Kemal
dc.contributor.authorÇankaya, Soner
dc.date.accessioned2022-05-11T14:46:13Z
dc.date.available2022-05-11T14:46:13Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.issn2528-9675
dc.identifier.issn2528-9675
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.29136/mediterranean.403500
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/makale/TXprM01UY3hNUT09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/10253
dc.description.abstractThe aim of this study was to estimate the genetic parameters and environmental factors for testday milk yield (TDMY), lactation milk yield (LMY), 305-day milk yield (305-DMY), milk fatpercentage (FP) and milk protein percentage (PP) of Jersey cows raised on KaraköyAgricultural State Farm in Samsun province of Turkey. The data were obtained from 279 milkyield records of 170 heads cows calved from 2011 to 2013 years. Parity, calving season andcalving year were considered as fixed effects. Heritability, additive genetic variance andphenotypic variance were estimated by multiple trait derivative free restricted maximumlikelihood (MTDFREML) with the animal model. Variance analysis results showed thatexcept for FP, the effects of parity and calving year on TDMY, LMY, 305-DMY and PP weresignificantly important (P<0.05). However, calving season did not affect TDMY, LMY, 305-DMY, FP and PP (P>0.05). Heritability estimates for TDMY, LMY, 305-DMY, FP and PPwere 0.38, 0.30, 0.28, 0.19, and 0.36, respectively. Repeatability for TDMY, LMY, 305-DMY, FP and PP were ranged from 0.35 to 0.45. The results indicate that these traits can beused as a selection criteria in genetic improvement of Jersey cattle this herd.en_US
dc.description.abstractBu çalışmanın amacı, Türkiye’nin Samsun ilinde bulunan Karaköy Tarım İşletmesi’nde yetiştirilen Jersey ineklerinin test günü süt verimi (TGSV), laktasyon süt verimi (LSV), 305- gün süt verimi (305-GSV), süt yağ oranı (YO) ve süt protein oranı (PO) için genetik parametre ve çevresel faktörleri tahmin etmektir. Veriler, 2011 ve 2013 yılları arasında buzağılamış 170 baş ineğin 279 süt verim kaydından elde edilmiştir. Laktasyon sırası, buzağılama mevsimi ve buzağılama yılı sabit faktörler olarak dikkate alınmıştır. Kalıtım derecesi, eklemeli genetik varyans ve fenotipik varyans, bireysel hayvan modelinde MTDFREML ile tahmin edilmiştir. Varyans analiz sonuçları, YO hariç, TGSV, LSV, 305-GSV, YO ve PO üzerine laktasyon sırası ve buzağılama yılının etkilerinin istatistiksel olarak önemli olduğunu göstermiştir (P<0.05). Ancak, buzağılama mevsimi TGSV, LSV, 305-GSV, YO ve PO’nı etkilememiştir. TGSV, LSV, 305-GSV, YO ve PO için kalıtım dereceleri sırasıyla 0.38, 0.30, 0.28, 0.19 ve 0.36 olarak tahmin edilmiştir. TGSV, LSV, 305-GSV, YO ve PO için tekrarlama dereceleri ise 0.35 ile 0.45 arasındadır. Sonuçlar, bu özelliklerin bu sürüde Jersey sığırların genetik olarak iyileştirilmesinde bir seleksiyon kriterleri olarak kullanılabileceğini göstermektedir.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.identifier.doi10.29136/mediterranean.403500
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.titleEstimation of genetic and environmental parameters for milk traits in jersey cowsen_US
dc.title.alternativeJersey ineklerinde süt verim özelliklerine ait genetik ve çevresel parametrelerin tahminien_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofMediterranean Agricultural Sciencesen_US
dc.departmentFakülteler, Ziraat Fakültesi, Zootekni Bölümüen_US
dc.identifier.volume31en_US
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.startpage310en_US
dc.identifier.endpage315en_US
dc.institutionauthorGürcan, Eser Kemal
dc.identifier.trdizinidTXprM01UY3hNUT09en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster