Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorÖztürk, İrfan
dc.contributor.authorKorkut, Kayıhan Zahit
dc.date.accessioned2022-05-11T14:45:38Z
dc.date.available2022-05-11T14:45:38Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.issn1302-4310
dc.identifier.issn2146-8176
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.21566/tarbitderg.4436647
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/makale/TXpZMU1ERXpNdz09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/10105
dc.description.abstractEkmeklik buğdayda kuraklık stresi koşullarında çevresel ve genetik faktörlere göre değişikliklergözlenebilen kök yapısı önemli faktör olarak değerlendirilmektedir. Araştırmada bazı ekmeklik buğdaygenotiplerinin farklı kuraklık seviyelerindeki kök ağırlıkları ile kök ağırlığının bazı fizyolojik karakterlere olanetkileri incelenmiştir. Araştırma, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü deneme alanında 2008-2009 ve2009-2010 yıllarında yapılmıştır ve 15 genotip kullanılarak; tesadüf blokları bölünmüş parseller denemedesenine göre 3 tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Ana parsellerde beş farklı kuraklık uygulamaları, altparsellerde genotipler yer almıştır. Araştırmada sapa kalkma döneminden fizyolojik olum dönemine kadarfarklı seviyede kuraklık uygulanmıştır. Araştırmada kuraklık stresi uygulaması genotiplerde kök ağırlığınıazaltmıştır. Genotiplerde en fazla kök ağırlığı Bereket çeşidinde (3.618 g) tespit edilmiştir. Kuraklık stresibitkilerde kök ağırlığını farklı oranlarda etkilemiş olup, en düşük kök ağırlığı (2.815 g) tam kuraklık uygulananparselde ölçülürken, en fazla kök ağırlığı kuraklık stresi uygulanmayan koşullarda belirlenmiştir. Araştırmadagenotiplerde kök ağırlığının artışı başaklanma öncesi ve tane dolum döneminde bayrak yapraklarındakiklorofil kapsamını önemli ölçüde artırmıştır. Kök miktarı bütün kuraklık uygulamalarında bitki örtüsü sıcaklığınıdüşürmüştür. Bitkide kök miktarının genotiplerde başaklanma, olgunlaşma gün sayıları ve tane dolumsüresini artırdığı belirlenmiştir. Kök ağırlığı artışında stoma eni ve boyunda artış olurken, stoma sayısındaazalma olmuştur. Kök ağırlığına genotip ve çevre faktörleri etkili olurken yapraklarda klorofil kapsamındaartış kanopi sıcaklığında azalma olmuştur.en_US
dc.description.abstractThe root structure, which is a very important factor in arid conditions in bread wheat, may vary depending on environmental and genetic factors. Root weight of some bread wheat genotypes were investigated under different drought stress condition on the root weight and on some physiological characters. This study was carried out in experimental field of Trakya Agricultural Research Institute in 2008-2009 and 2009- 2010 seasons with 15 bread wheat genotypes in split block design technique with 3 replicate. Five drought applications were the main plots and germplasms were sub-plots. Drought applications were performed from stem elongation stage to physiological maturating stage. Drought stress applications reduced the root weight. The highest root weight was determend in CV Bereket with 3.618 g. Drought stress effected the root weight at different ratios. The lowest root weight was obtained to fully drought condition with 2.815 g and the highest root weight was determined at non-stress treatment.The increase of root weight in genotypes promote the chlorophyll content in the flag leaves during pre-emergence and grain filling periods. Root weight reduced the canopy temperature under all drought stress applications. It was determined that when the amount of root in the plant enhanced the number of days of heading, maturation days and grain filling periods were increased. While the root weight promoted the stomata width and length, on the contrary it reduced the stomata number. Though the root weigth and environmental factors were affected by genotypes; chlorophyll content in leaves was increased and canopy temperature was decreased.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.identifier.doi10.21566/tarbitderg.4436647
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.titleKuraklığın Buğdayın Kök Ağırlığına Etkisi ve Kökün Bazı Fizyolojik Parametrelerle İlişkisien_US
dc.title.alternativeDrought Effect on Root Amount and its Relations with Some Physiological Parametersen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofTarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisien_US
dc.departmentFakülteler, Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Bölümüen_US
dc.identifier.volume27en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage14en_US
dc.identifier.endpage24en_US
dc.institutionauthorKorkut, Kayıhan Zahit
dc.identifier.trdizinidTXpZMU1ERXpNdz09en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster