Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorKamburoğlu Çebi, Ulviye
dc.contributor.authorAydın, Başak
dc.contributor.authorÇakır, Recep
dc.contributor.authorAltındaş, Süreyya
dc.date.accessioned2022-05-11T14:43:12Z
dc.date.available2022-05-11T14:43:12Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.issn2148-3647
dc.identifier.issn2148-3647
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/makale/TWprek9UZzVPUT09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/9480
dc.description.abstractBu çalışma, Kırklareli ilinde Atatürk Toprak Su ve Tarımsal Meteoroloji Araştırma Enstitüsü arazisine kurulan plastik örtülü, yay çatılı sera tesisinde yürütülmüştür. Çalışmada, örtü altı baş salata üretiminde enerji kullanım etkinliği belirlenmiş ve ekonomik analiz yapılmıştır. Değerlendirme sonuçlarına göre örtü altı baş salata üretiminde toplam enerji girdisi 26548.95 MJ/ha, enerji çıktısı 60800 MJ/ha, enerji çıktı/girdi oranı 2.29, enerji verimliliği 2.86, spesifik enerji 0.35 ve net enerji 34251.05 MJ/ha olarak hesaplanmıştır. Doğrudan enerjinin toplam enerji içindeki payı %45.20, dolaylı enerjinin payı %54.80, yenilenebilir enerjinin payı %61.58, yenilenemeyen enerjinin payı %38.42 olarak belirlenmiştir. Örtü altında baş salata yetiştiriciliğinde bir kg ürünün maliyetinin 1.13 TL, toplam masrafların 86141.10 TL/ha, gayri safi üretim değerinin 152000 TL/ha, brüt kârın 102513.50 TL/ha, net kârın ise 65858.90 TL/ha olduğu belirlenmiştir. Yapılan çalışmada örtü altında baş salata yetiştiriciliğinde nispi kâr 1.76 olarak hesaplanmıştır. Enerji kullanım etkinliği ve ekonomik analiz sonuçlarına göre örtü altı marul yetiştiriciliğinin avantajlı olduğu belirlenmiştir.en_US
dc.description.abstractThis study was carried out in a Quonset type plastic covered unheated greenhouse on the lands of Atatürk Soil Water and Agricultural Meteorology Institute in Kırklareli. Energy use efficiency and economic analysis of greenhouse grown head lettuce were determined in the study. According to the results, total energy input, energy output, energy output/input ratio, energy productivity, specific energy and net energy in greenhouse head lettuce farming were determined as 26548.95 MJ/ha, 60800 MJ/ha, 2.29, 2.86, 0.35 and 34251.05 MJ/ha, respectively. The ratios of direct energy, indirect energy, renewable energy and nonrenewable energy in total energy were determined as 45.20%, 54.80%, 61.58% and 38.42%, respectively. The production cost of one kg of lettuce, total expenses, gross output value, gross profit, net profit and relative profit of lettuce farming were determined as 1.13 TL, 86141.10 TL/ha, 152000 TL/ha, 102513.50 TL/ha, 65858.90 TL/ha and 1.76, respectively. According to energy use efficiency and economic analysis results, lettuce farming in plastic covered greenhouses in the region of the study appeared to be a profitable agricultural activity.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectZiraat Mühendisliğien_US
dc.subjectEnerji ve Yakıtlaren_US
dc.subjectİktisaten_US
dc.subjectİşletmeen_US
dc.titleÖrtü Altı Baş Salata (Lactuca sativa cv Salinas) Üretiminin Enerji Kullanım Etkinliği ve Ekonomik Analizien_US
dc.title.alternativeEnergy Use Efficiency and Economic Analysis in Greenhouse Head Lettuce (Lactuca sativa cv Salinas) Farmingen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofTürk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisien_US
dc.departmentFakülteler, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümüen_US
dc.identifier.volume4en_US
dc.identifier.issue4en_US
dc.identifier.startpage426en_US
dc.identifier.endpage433en_US
dc.institutionauthorAltındaş, Süreyya
dc.identifier.trdizinidTWprek9UZzVPUT09en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster