Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorKorkutal, İlknur
dc.contributor.authorBahar, Elman
dc.contributor.authorTeksöz Özakın, Tuğba
dc.date.accessioned2022-05-11T14:43:11Z
dc.date.available2022-05-11T14:43:11Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.issn2528-9675
dc.identifier.issn2528-9675
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.29136/mediterranean.496268
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/makale/TXprM056VXpNdz09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/9466
dc.description.abstractBu araştırma 2015 yılında Edirne ili Uzunköprü ilçesi 41° 15' 59.22" K enlem ve 26° 40'43.17" D boylamı arasında yer alan Teksöz Tarım’a ait arazide, içerisinde; torf + perlit +yavaş salınımlı gübre karışımı bulunan 10 L’lik saksılara dikilen 1 yaşındaki AlphonseLavelleé/1103P ve Razakı/1103P fidanlarında yürütülmüştür. Omcalara iki farklı (SymbionVesikülar Arbuskülar Mikoriza, Shubhodaya Vesikülar Arbuskülar Mikoriza) mikorizakokteyli; 4 farklı şekilde (Kontrol, Dikim ortamı, Kök, Kök + Dikim ortamı) uygulanmıştır.Araştırmanın amacı; farklı yöntemlerle uygulanan mikorizaların fidan randımanı, kalitesi vefidan gelişimi üzerine olan etkilerini belirlemektir. Ayrıca, mikorizaların fidanların besinalımına etkileri de araştırılmıştır. Denemede; fidan tutma oranı, sürgün, yaprak ve köközellikleri belirlenmiş; yaprak, sürgün ve kökte bulunan mineral madde analizleri yapılmıştır.Sonuç olarak her iki aşı kombinasyonunda ve her iki farklı mikorizal preparatta genç omcalaraen yarayışlı uygulamanın harca yapılan uygulama olduğu ortaya konmuştur.en_US
dc.description.abstractResearch was conducted in Teksoz Tarim, between 41° 15' 59.22" K latitude and 26° 40' 43.17" D longitude in the province of Uzunkopru in Edirne province in 2015. One year old young grapevines were planted in 10 L pots filled with peat + perlite + slow release fertilizer mixture was carried out in Alphonse Lavelleé/1103P and Razakı/1103P saplings. Two different mycorrhiza cocktails (Symbion Vesicular Arbuscular Mycorrhiza, Shubhodaya Vesicular Arbuscular Mycorrhiza) were applied to the young grapevines four different methods (Control, Planting mixture, Root, Root + Planting mixture). The purpose of this research; to determine the effects of mycorrhiza applied with different methods on young grapevines performance, quality and development. In addition, the effects of mycorrhiza on young grapevines nutrient intake were investigated. In the trial; young grapevine performance, shoot, leaf and root characteristics were examined; leaf, shoot, and root mineral compounds were analyzed. As a result, it has been demonstrated that the most beneficial application to young grapevine in both grafting combinations and both different mycorrhizal preparations is the application to the soil mixture.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.identifier.doi10.29136/mediterranean.496268
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.titleAşılı asma (Vitis vinifera L.) fidanlarına farklı yöntemlerle uygulanan mikorizaların fidan tutma ve gelişme özellikleri üzerine etkilerien_US
dc.title.alternativeApplying mycorrhizas by different methods on grafted rooted vines (Vitis vinifera L.) sapling performance and growth characteristicsen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofMediterranean Agricultural Sciencesen_US
dc.departmentFakülteler, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümüen_US
dc.identifier.volume33en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage149en_US
dc.identifier.endpage157en_US
dc.institutionauthorKorkutal, İlknur
dc.institutionauthorBahar, Elman
dc.institutionauthorTeksöz Özakın, Tuğba
dc.identifier.trdizinidTXprM056VXpNdz09en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster