Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorYipel, Mustafa
dc.contributor.authorTekeli, İbrahim Özan
dc.contributor.authorKürekci, Cemil
dc.date.accessioned2022-05-11T14:42:17Z
dc.date.available2022-05-11T14:42:17Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.issn1308-9323
dc.identifier.issn2149-1712
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/makale/TWprNU1URTBOQT09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/9318
dc.description.abstractBu çalışmada, tavuk eti örneklerinde florokinolon (n=10), tetrasiklin (n=4), makrolid (n=3),sülfonamid (n=7), penisilin (n=7), sefalosporin (n=3), amfenikol (n=2) ve trimetoprim (n=1)gruplarını içeren antibiyotik kalıntılarının (n=37) varlığı araştırıldı. Hatay, Adana, Gaziantep, Mersinve Osmaniye illerinde farklı yerel satış noktalarından toplanan örneklerde (göğüs eti, n=25) seçilenantibiyotiklerin konsantrasyon analizleri LC-MS/MS ile gerçekleştirildi. Çalışmada, test edilennumunelerde tespit edilebilir bir antibiyotik kalıntı konsantrasyonu saptanmadı. İlaveten, hayvansalgıdalardaki çoklu antibiyotik kalıntılarının belirlenmesinde LC-MS/MS yönteminin yararlılığı, bualandaki mevcut bilgileri destekleyici olarak gösterildi. Sonuç olarak, tavuk eti tüketiminin seçilenantibiyotik kalıntıları açısından halk sağlığı için herhangi bir risk oluşturmadığı söylenebilir.en_US
dc.description.abstractThis study was conducted to investigate the occurrence of antibiotic residues (n=37) including fluoroquinolone (n=10), tetracycline (n=4), macrolide (n=3), sulphonamide (n=7), penicillin (n=7), cephalosporin (n=3), amphenicol (n=2) and trimethoprim (n=1) groups in chicken meat samples. Concentration of selected antibiotics in samples (breast meat, n=25), which were collected from different local markets in Hatay, Adana, Gaziantep, Mersin and Osmaniye provinces, were determined by LC-MS/MS. In the current study, no detectable concentration of antibiotic residues was found in the tested samples. In addition, the usefulness of LC-MS/MS method to identify multi antibiotic residues in foods of animal origin has been also proven to support the existing knowledge in this area. Finally, it is reasonable to assume that chicken meat consumption poses no risk for public health in terms of selected antibiotic residues.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBiyolojien_US
dc.titleTavuk Kas Dokularında LC-MS/MS ile Çoklu Antibiyotik Kalıntılarının Taranmasıen_US
dc.title.alternativeMulti-Class Antibiotic Residue Screening of Chicken Muscle by LC-MS/MSen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofFırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisien_US
dc.departmentFakülteler, Veteriner Fakültesi, Klinik Öncesi Bilimler Bölümü, Farmakoloji ve Toksikoloji Ana Bilim Dalıen_US
dc.identifier.volume32en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage99en_US
dc.identifier.endpage103en_US
dc.institutionauthorYipel, Mustafa
dc.identifier.trdizinidTWprNU1URTBOQT09en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster