Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorÇıraklı, Osman
dc.date.accessioned2017-05-09T06:25:41Z
dc.date.available2017-05-09T06:25:41Z
dc.date.issued2011
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/833
dc.description.abstractBu araştırmada trans yağ asitleri ile ilgili yasal düzenlemelerin, ülkemizde üretilen margarinlerin yağ asiti bileşimleri ile trans yağ asiti çeşit ve miktarlarına etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. 16'sı paket (sert) ve 12 `si kase (yumuşak) olmak üzere 28 adet örnek incelenmiştir. Örneklerin yağ asiti bileşimlerinin belirlenmesi için gaz-likit kromotografi cihazı kullanılmıştır. Çalışmada trans oleik asit, trans linoleik asit, trans linolenik asit, toplam trans yağ asitleri, toplam doymuş yağ asitleri ve toplam doymamış yağ asitleri içerikleri belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlar sırasıyla paket margarinlerde; % 0-0,50; %0-0,43; %0-0,15; %0-1,11; %25,2-59,11; %40,89-74,8; kase margarinlerde ise % 0-0,29; %0-0,72; %0-0,18; %0-1,01; %23,61-39,51 ve %57,8-76,39 arasında bulunmuştur. Ayrıca bu yağ asitleri miktarlarına istatistiksel analizler uygulanmıştır. İncelenen margarin örneklerinin yağ asiti kompozisyonları büyük farklılık (P<0.01) göstermiş olup örneklerden 8'inde trans yağ asitlerine rastlanmamıştır.en_US
dc.description.abstractIn this study, it is aimed to determine the effects of legal regulations on trans fatty acids in fatty acid compositions and amounts of trans fatty acids of margarines which are produced in Turkey. For this aim, print (hard) and tube (soft), 12 to 16, a total of 28 different margarine samples analyzed for three different times. It was used gas-liquid chromatography to determine the fatty acid compositions of margarines. In the study; trans oleic acid, trans linoleic acid, trans linolenic acid, total trans fatty acid, total saturated fatty acid and total unsaturated fatty acid contents was determined and the results were vaired between; % 0-0,50; %0-0,43; %0-0,15; %0-1,11; %25,2-59,11 and %40,89-74,8 for the hard margarines. For the soft margarines the results were varied between; % 0-0,29; %0-0,72; %0-0,18; %0-1,01; %23,61-39,51 and %57,8-76,39. In addition, it was applied statistical analyses to each fatty acid and a large variability was observed in the fatty acid compositions of the margarines (P<0.01).Trans fatty acids were not determined in 8 samples of margarines.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectTrans yağ asitlerien_US
dc.subjectmargarinen_US
dc.subjectyasal düzenlemeleren_US
dc.subjectTrans fatty acidsen_US
dc.subjectmargarineen_US
dc.subjectregulationen_US
dc.titleÜlkemizde üretilen bazı margarinlerin yağ asidi bileşiminin ve trans yağ asidi içeriklerinin belirlenmesien_US
dc.title.alternativeDetermination of fatty acid compositions and trans fatty acid contents of margarines produced in Turkeyen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster