Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorUludağ, Pelin
dc.date.accessioned2017-05-04T07:54:09Z
dc.date.available2017-05-04T07:54:09Z
dc.date.issued2010
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/678
dc.description.abstractÜlkemizde gıda teknolojisinin en hızlı gelişen ve önem kazanan dallarından birisi dondurmacılıktır. Bunun başlıca nedenlerini; eğitim düzeyi, toplumun istekleri, maddenin durumu, artıkların zenginliği, aroma maddelerinin ucuzluğu, bolluğu ve çeşitliliği, teknolojik gelişmeler, halkın beslenme konusunda bilgilendirilmesi ve ekonomik koşullar olmak üzere 8 grupta incelemek mümkündür. Bu araştırmanın amacı, Türkiye’de dondurma tüketim alışkanlıklarının ve gelişme eğiliminin saptanmasıdır. Tüm Türkiye’yi temsil etme özelliği taşıyan İstanbul araştırma alanı olarak seçilmiştir. İstanbul 4 ana gelir grubuna ayrılarak örnekleme yapılmış ve 226 tüketici ve 113 perakendeci ile yüz yüze görüşmeler yoluyla anketler doldurularak orijinal veriler elde edilmiştir. Araştırma bulgularına göre, serinlemek için sudan sonra dondurmayı tercih edenler ikinci sırada bulunmuştur (% 22,17). Yaz aylarında dondurma tüketim sıklığı ise, % 41,59 ile haftada 2-3 kez, % 18,58 ile haftada 1 kez ve % 17,26’sının her gün olarak belirlenmiştir. Tüketiciler tarafından en fazla tercih edilen prestij ürünleri; Algida’dan Magnum ürünleri, Ülker Golf’ten Bravo ürünleri, Panda’dan Magic ürünleri olurken; en fazla tercih edilen çocuk ve genç ürünleri her bir markadan sırayla Max, Metro ve Stix ürünleri olmuştur.en_US
dc.description.abstractIce-cream production is one of the rapid developing branch into food technology in our country. The main reasons are said to be educational level, community demand, quality and obtainable of raw material, richnes, of leftovers, cheapness of aromatic materials, level of knowledge about nourishing and economic situation respectively. The aim of this research is to be analyzed of consumer tendencies and developing process related with ice-cream. İstanbul was chosen as the research area which is the biggest metropol of Turkey. İstanbul was divided into four different regions by income level and using via questionnaires necessary data were collected out of 226 consumers and 113 retailers. According to the research results, the consumers’s preferences ice-cream demand is the second (22.57%) after the water during summer time for feeling coolness. The frequency of consuming was determined as 2-3 times into week 41.59% once 18,58% and daily 17.26% respectively. Magnum products by Algida, Bravo by Ülker, Magic by Panda are the main brands which have been demanded by the majority of the customers preferably. The icecream brands which have been demanded generaly by youthful and kids are Max, Metro and Stix respectively.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectDondurmaen_US
dc.subjectTürkiye’de dondurma sektörüen_US
dc.subjecttüketici eğilimlerien_US
dc.subjectfirmalar arası rekabeten_US
dc.subjectIce-creamen_US
dc.subjectice-cream sector in Turkeyen_US
dc.subjectconsumer tendenciesen_US
dc.subjectcompetition within firmsen_US
dc.titleTürkiye'de dondurma sektörü, tüketici eğilimleri ve firmalar arası rekabeten_US
dc.title.alternativeIce cream sector in Turkey, consumer tendencies and competition within related firmsen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster