Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorGök, Sıla Barut
dc.contributor.authorPehlivan, Ceren
dc.contributor.authorAydın Kurç, Mine
dc.contributor.authorErdoğdu, Yasemin
dc.date.accessioned2022-05-11T14:09:57Z
dc.date.available2022-05-11T14:09:57Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.issn1300-3070
dc.identifier.issn1309-6273
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.15237/gida.GD20106
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/makale/TkRFM01EVTNOdz09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/5219
dc.description.abstractIn this study, it was aimed to determine fatty acid profile and the antimicrobial activity of the seed oilobtained from the seed of Silybum marianum L. and silymarin which was extracted through methanolextraction of Silybum marianum L. seed. The antimicrobial activity of extracts was determined by testingagainst the microorganisms of Enterococcus faecalis, Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis, Lactobacillus plantarum,Lactobacillus pentosus, Escherichia coli, Proteus mirabilis, Pseudomonas aeruginosa, and Candida albicans. GasChromatography-Mass Spectrometry was used to determine the fatty acid profile of the seed oil. The maincomponents of the seed oil were detected as octadecadienoic acid (44.06 %), octadecenoic acid (20.18 %),hexadecenoic acid (14.63 %) and octadecanoic acid (7.75 %). Seed oil revealed antimicrobial effect on P.mirabilis, P. aeruginosa and L. pentosus ELB41 and silymarin had antimicrobial effect on L. plantarum ELB75,L. pentosus ELB37 and B. subtilisen_US
dc.description.abstractBu çalışmada Meryemana dikeni (Silybum marianum L.) tohumlarından elde edilen tohum sabit yağı ile metanol ekstraksiyonuyla elde edilen silmarin etken maddesinin antimikrobiyal aktivitesinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Ekstrelerin; Enterococcus faecalis, Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus pentosus, Escherichia coli, Proteus mirabilis, Pseudomonas aeruginosa ve Candida albicans mikroorganizmalarına karşı antimikrobiyal aktiviteleri belirlenmiştir. Bununla birlikte bitki tohumlarından elde edilen yağın, yağ asitleri kompozisyonunun belirlenmesi için Gaz Kromatografisi-Kütle Spektrometresi (GC-MS) yöntemi kullanılmıştır. Yağın ana bileşenleri; oktadekadienoik asit (% 44.06), oktadekenoik asit (% 20.18), hekzadekanoik asit (% 14.63) ve oktadekanoik asit (% 7.75) olarak saptanmıştır. Çalışmamızda; tohum yağı ekstraktının P. mirabilis, P. aeruginosa ve Lactobacillus pentosus ELB41 üzerine; silmarinin ise Lactobacillus plantarum ELB75, Lactobacillus pentosus ELB37 ve B. subtilis’ e karşı antimikrobiyal etkisinin olduğu saptanmıştır.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.identifier.doi10.15237/gida.GD20106
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.titleFATTY ACID COMPOSITION OF Silybum marianum L. SEEDS AND ANTIMICROBIAL ACTIVITY OF SEED OIL AND SILYMARIN EXTRACTen_US
dc.title.alternativeSilybum marianum L. TOHUMLARININ YAĞ ASİDİ KOMPOZİSYONU İLE TOHUM YAĞI VE SİLYMARİN EKSTRAKTININ ANTİMİKROBİYAL ETKİSİen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofGIDAen_US
dc.departmentMeslek Yüksekokulları, Çorlu Meslek Yüksekokulu, Gıda İşleme Bölümüen_US
dc.departmentFakülteler, Ziraat Fakültesi, Tarımsal Biyoteknoloji Bölümüen_US
dc.departmentFakülteler, Tıp Fakültesi, Temel Tıp Bilimleri Bölümü, Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalıen_US
dc.departmentFakülteler, Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Bölümüen_US
dc.identifier.volume46en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage110en_US
dc.identifier.endpage118en_US
dc.institutionauthorGök, Sıla Barut
dc.institutionauthorPehlivan, Ceren
dc.institutionauthorAydın Kurç, Mine
dc.institutionauthorErdoğdu, Yasemin
dc.identifier.trdizinidTkRFM01EVTNOdz09en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster