Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorBaşer, İsmet
dc.contributor.authorGider, İlker
dc.contributor.authorBilgin, Oğuz
dc.contributor.authorBalkan, Alpay
dc.date.accessioned2022-05-11T14:07:13Z
dc.date.available2022-05-11T14:07:13Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.issn2619-9149
dc.identifier.issn2619-9149
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.725206
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/makale/TkRFNE5qazRPQT09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/5015
dc.description.abstractThis study was carried out to investigate the effects of sowing time,cultivar and seed fungicide applications on root and crown rot diseaseand grain yield of bread wheat with different earliness traits (Esperia,mid-early; Genesi, late and Anapo, early) in the experiment station ofthe Department of Field Crops, Faculty of Agriculture, TekirdağNamık Kemal University. Four different fungicides pre-treatments(prothioconazole + tebuconazole, carboxin + thiram, prochloraz +tiriticonazole and control) were applied to the seeds of the varietiesbefore sowing in three different times, on 1 November, 15 Novemberand 30 November 2016. The experiment was designed as a split-splitplot with 3 replications. The results of the variance analysis showedthat the effect of applying different seed fungicide pre-treatment rootand crown rot of bread wheat varieties was statistically significant.While the lowest root and crown rot with 2.67 % was obtained fromthe second sowing time, the highest root and crown rot wasdetermined with a value of 3.64% for the earliest sowing on 01November. Among the four different fungicide pre-treatments, thehighest root and crown rot (5.59%) was obtained in the controlapplication, while the lowest root and crown rot was obtained inprothioconazole + tebuconazole, carboxin + thiram and prochloraz +triticonazole, with 1.96%, 2.10% and 2.19% root and crown rot,respectively. These data indicate that early sowing may increase rootand crown rot severity.en_US
dc.description.abstractBu çalışma, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü deneme alanında ekim zamanı, çeşit ve tohum ilacı uygulamalarının buğdayda kök ve kök boğazı çürüklüğü hastalıkları ile buğday dane verimine etkilerini araştırmak amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada vejetasyon süreleri farklı olan 3 adet ekmeklik buğday çeşidi (Esperia:orta erkenci, Genesi: geççi ve Anapo: erkenci) kullanılmıştır. Ekimden önce bu çeşitlerin tohumlarına dört farklı fungisit (prothioconazole + tebuconazole, karboxin + thiram, prochloraz + tiriticonazole ve kontrol) uygulanarak 1 Kasım, 15 Kasım ve 30 Kasım 2016 olmak üzere 3 farklı zamanda ekimler yapılmıştır. Deneme, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü deneme alanlarında, bölünen bölünmüş parseller deneme desenine göre 3 tekrarlamalı olarak düzenlenmiştir. Çalışmada, varyans analizi sonuçlarına göre farklı tohum fungusiti uygulamalarının ekmeklik buğday çeşitlerinin kök ve kök çürüklüğü üzerine etkisi istatistiki olarak önemli bulunmuştur. Farklı ekim zamanlarında en düşü kök ve kök boğazı çürüklüğü %2.67 ile ikinci ekim zamanında elde edilirken, en yüksek kök ve kök boğazı çürüklüğü %3.64 ile en erken ekim olan 01 Kasım ekiminde belirlenmiştir. Dört farklı tohum fungusit uygulamasında en yüksek kök boğazı çürüklüğü (%5.59) kontrol uygulamasından elde edilirken, en düşük kök boğazı çürüklüğü %1.96, %2.10 ve %2.19 ile sırasıyla aynı istatistiki grupta yer alan prothioconazole + tebuconazole, karboxin + thiram ve prochloraz + triticonazole ön uygulamalarından elde edilmiştir. Elde edilen veriler, erken ekim zamanının kök ve kök boğazı çürüklüğünün şiddetini arttırdığını göstermektedir. Y 1https://orcid.org/ 2https://orcid.org/, 3https://orcid.org/en_US
dc.language.isoengen_US
dc.identifier.doi10.18016/ksutarimdoga.vi.725206
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.titleEffects of Genotype, Sowing Time and Seed Fungicide Pre-Treatments on Root and Crown Rot and Grain Yield in Bread Wheaten_US
dc.title.alternativeEkmeklik Buğdayda Genotip, Ekim Zamanı ve Tohum Fungusiti Ön Uygulamalarının Kök ve Kök Boğazı Çürüklüğü ve Tane Verimi Üzerine Etkilerien_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofKSÜ Tarım ve Doğa Dergisien_US
dc.departmentFakülteler, Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Bölümüen_US
dc.identifier.volume24en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage116en_US
dc.identifier.endpage121en_US
dc.institutionauthorBaşer, İsmet
dc.institutionauthorGider, İlker
dc.institutionauthorBilgin, Oğuz
dc.institutionauthorBalkan, Alpay
dc.identifier.wosWOS:000621345600015en_US
dc.identifier.trdizinidTkRFNE5qazRPQT09en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster