Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorTengiz, Zehra Meliha
dc.date.accessioned2019-12-23T11:27:28Z
dc.date.available2019-12-23T11:27:28Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/3286
dc.description.abstractKişilerin farklı yaşam tarzlarına sahip olmaları farklı istek ve ihtiyaçların doğmasına sebep olmaktadır. Yaşam tarzları kişilerin satın alma davranışları üzerinde etkilidir. Çalışma saatlerinin uzun, ara saatlerin kısa olması, çalışanların ve öğrencilerin yemek yapma zamanının veya yerinin olmaması gibi yaşam biçimi üzerinde etkili olan durumlar beslenme alışkanlıklarının değişmesinde etkili olmaktadır. Bu durum tüketicilerin daha hızlı tüketilebilen ürünleri tercih etmelerine sebep olmuştur. Bu çalışmanın amacı; üniversite öğrencilerinin yaşam tarzı ve fast food’u tercih etme nedenleri arasında ilişki olup olmadığının belirlenmesidir. Veriler Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nde eğitim gören 347 kişi ile anket yapılarak toplanmıştır. Elde edilen veriler istatistiksel olarak tanımlayıcı ve çıkarımsal istatistik açısından analiz edilmiştir. Bu doğrultuda fast food tüketim nedenlerine ilişkin veriler 4 faktör (ürün özellikleri, mekan, ulaşılabilirlik, kişisel tatmin etkisi), yaşam tarzları 6 faktör (düşünürler, deneyimciler, başarılılar, inananlar, yenilikçiler, yapıcılar) altında toplanmıştır. İlişkinin varlığı faktör analizi ile hesaplanan faktör skorlarının çoklu regresyon modelinde kullanılması ile açıklanmıştır. Araştırma bulgularına göre ürün özellikleri değişkenleri düşünürler yaşam tarzına sahip tüketicilerin fast food ürünlerini tercih etmelerinde etkilidir. Deneyimci yaşam tarzına sahip tüketiciler üzerinde ulaşılabilirlik; başarılılar üzerinde mekan ve kişisel tatmin; yenilikçiler de ürün özellikleri ve mekan fast food tercih nedenlerinde etkili olan faktörlerdir. Elde edilen bulgular genel olarak değerlendirildiğinde; yaşam tarzı ve fast food tüketim nedenleri arasındaki ilişkinin anlamlı olduğu saptanmıştıren_US
dc.description.abstractPeople have different lifestyles that cause different needs and desires. Lifestyles influence people's purchasing behavior. Conditions affecting lifestyles, such as long working hours, short break times, lack of cooking time and no cooking place for employees and students have an impact on changing their eating habits. This situation has led consumers to prefer products that can be consumed faster. The purpose of this study is; to determine whether there is a relationship between the lifestyle and the reasons for choosing fast food of university students. The data were collected by conducting a survey with 347 students in Tekirdag Namık Kemal University. The data was analyzed statistically in terms of descriptive and inferential statistics. In this direction, factors related to fast food consumption are 4 factors (product features, space, accessibility, personal satisfaction) and life styles are collected under 6 factors (thinkers, experiencers, achievers, believers, innovators, makers). The relationship's existence is explained by using factor scores calculated by factor analysis in a multiple regression model. According to research findings, product features variable is effectived in choosing fast food products by Thinkers. Accessibility variable is affective in choosing fast food products on people who have Experiencers life style; space and personal satisfaction are affective on Achievements. Product features and space are effective in coosing fast food products on Innovators. When the findings are generally evaluated; the effects of lifestyle on the causes of fast food consumption seem to be significant.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectFast fooden_US
dc.subjectyaşam tarzıen_US
dc.subjecttüketimen_US
dc.subjecttüketici davranışlarıen_US
dc.subjectVals2en_US
dc.subjectlife styleen_US
dc.subjectconsumptionen_US
dc.subjectconsumer behaviouren_US
dc.titleÜniversite öğrencilerinin fast food tüketimine yönelik tutum ve davranışlarının değerlendirilmesien_US
dc.title.alternativeTHE EVALUTION OF THE STUDENTS’ ATTITUDES AND BEHAVIOR TOWARDS FAST FOOD CONSUMPTIONen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster