Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorBALKAN, Özge
dc.date.accessioned2017-10-03T06:48:51Z
dc.date.available2017-10-03T06:48:51Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/2448
dc.description.abstractBu arastırma, 2007 yetistirme yılında, Tarım ve Köyisleri Bakanlığı, Çayırova Tohum Sertifikasyon Test Müdürlüğü Laboratuarı’nda, tesadüf parsellerinde bölünmüs parseller deneme desenine göre üç tekrarlamalı olarak yürütülmüstür. Çalısmada; üç farklı sıcaklık uygulamasının (25 0C, 5 0C ve -5 0C) bes buğday çesidinin (Bezostaja I, Sagittario, Ceyhan 99, Kızıltan 91 ve Balcalı 2000) çimlenme ve fide gelisme dönemindeki morfolojik ve fizyolojik özellikleri üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıstır. Yetisme ortamındaki sıcaklığın artmasıyla, birinci ve ikinci yaprakların çıkıs süreleri azalmıstır. En düsük sıcaklık uygulamasında denemeye alınan çesitlerde üçüncü yaprak çıkısı olmamıstır. Birinci yaprak boyu, eni ve alanı yönünden sıcaklık uygulamaları arasında yakın değerler elde edilmistir. ?kinci yaprak özellikleri yönünden ise, optimum ile en düsük sıcaklık arasında çok büyük farklılıklar bulunmustur. Fide özellikleri yönünden değerlendirildiğinde, en yüksek fide boyu, toprak üstü yas ağırlığı ve toprak üstü kuru madde miktarları optimum (25 0C) sıcaklıkta yetistirilen fidelerden, en düsük değerler ise en düsük sıcaklıkta (-5 0C) yetistirilen fidelerden elde edilmistir. Fidelerin kök özellikleri incelediğinde, en uzun kök, en yüksek yas kök ağırlığı ve kök/toprak üstü kuru madde oranı 5 0C’lik sıcaklık uygulamasında bulunmustur. Optimum sıcaklıkta toprak üstü kısımların, düsük sıcaklarda ise, kökün gelisimi fazla olmustur. Yetisme ortamı sıcaklığı azaldıkça, stomaların kapanmasına bağlı olarak stoma eni ve yaprak su kayıp oranı azalmıs, stoma boyu artmıstır. Arastırmada incelenen özellikler yönünden ele alınan çesitlerden farklı tepkiler alınmıstır.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBuğdayen_US
dc.subjectDüsük sıcaklıken_US
dc.subjectÇimlenmeen_US
dc.subjectFide dönemien_US
dc.subjectMorfolojik ve fizyolojik özellikleren_US
dc.titleBuğdayda düşük sıcaklığın fide gelişme dönemindeki morfolojik ve fizyolojik özellikler üzerine etkilerien_US
dc.title.alternativeTHE EFFECTS OF LOW TEMPERATURE ON MORPHOLOGICAL AND PHYSIOLOGICAL CHARACTERISTICS AT SEEDLING STAGE IN WHEATen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster