Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorMutlu, Yurdanur
dc.contributor.authorKoç, Fisun
dc.contributor.authorÖzdüven, Mehmet Levent
dc.contributor.authorCoşkuntuna, Levend
dc.date.accessioned2017-07-31T11:45:42Z
dc.date.available2017-07-31T11:45:42Z
dc.date.issued2012
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/2177
dc.description.abstractThis study was carried out to determine the effects of inoculant preparation time and doses on fermenta tion and aerobic stability characteristics of the second crop maize ensiled under laboratory conditions. Maize was harvested at the dough maturity stage. MICROBIOS (Cuprem®, USA) was used as lactic acid bacteria+enzyme mixture silage inoculant. The inoculant was applied at 1.0×105 cfu/g (RD1), a recommended dose, and 2.0×105 cfu/g (DD1) double the recommended dose. The chopped forages were ensiled in 1.0-l anaerobic jars (Weck, Wher-Oftlingen, Germany) equipped with a lid that enables only gas release. Three jars per treatment were sampled on days 4, 7, 14, 21 and 55. The jars were stored at 20-22°C under laboratory conditions. After 55 days of ensiling, the silages were subjected to an aerobic stability test for 5 days. The study showed that doubling the rate of inoculant application was not effective than the recommended rate at enhancing the silage quality or aerobic stability. Moreover, preparation time did not improve the fermentation and aerobic stability of the second crop maize silage.en_US
dc.description.abstractinokulant haziriama süresi ve dozun un h amur o lum döneminde hasat edilen misirsilajm m fermantasyon gelijimi üzerine etkilerinin laboratuar ko ju lan nda saptanmasi amaci ile düzenlenen çaliçmada, laktik asit+enzim silaj inokulanti olarak MiCROBIOS (Cuprem', USA)kullanilmi5tir. inokulant silajlara l.OxlO^cfu/g ve 2.0 x 10^ cfu/g düzeyinde kat,lm,5tir. Uygulamalardan sonra muameleleryalnizca gaz çikiçina olanak tan,yan, 1,0 I i trel i k özel kavanozlarasilolanmiftir. Kavanozlarlaboratuvarkojullannda 20-22°C'dedepolanmi5lardir. Silolamadan sonraki 4., 7., 14., 21. ve 55. günlerde hergruptan 3'erkavanozaçilmi5tir. Silolama dönemininsonunda açilan tüm silajlara 5 gün sure ile aerobik stabilité testi (20-22 C) uygulanm,5t,r. Sonuç olarak, ikinci ürün misirsilajarinda dozun a rtinlmasi ve bekletmesüresinin silaj fermantasyonu ve aerobik stabilité üzerinde olumlu bir etkisi gözlenmemiştir.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectMaize silageen_US
dc.subjectdoseen_US
dc.subjectinoculant preparation timeen_US
dc.subjectsilage fermentationen_US
dc.subjectMisir silajien_US
dc.subjectdozen_US
dc.subjectinokulant hazırlama zamanien_US
dc.subjectsilaj fermantasyonuen_US
dc.titleEffects of inoculant preparation time and doses on fermentation and aerobic stability characteristics of the second crop maize silagesen_US
dc.title.alternativeinokulant Hazirlama Süresi ve Dozunun ikinci Ürün Misir Silajlarmin Fermantasyon ve Aerobik Stabilité Özellikleri Üzerine Etkilerien_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofTekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisien_US
dc.departmentFakülteler, Ziraat Fakültesi, Zootekni Bölümüen_US
dc.authorid22072en_US
dc.authorid114224en_US
dc.authorid36627en_US
dc.identifier.volume9en_US
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.startpage91en_US
dc.identifier.endpage97en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster