Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorSemerci, Arif
dc.date.accessioned2017-06-29T06:53:35Z
dc.date.available2017-06-29T06:53:35Z
dc.date.issued2012
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/1714
dc.description.abstractIn Turkey, which ranks the 10th country worldwide in the sunflower (Helianthus annuus L.) production, 60% of the production is carried out in the Thrace Region. Therefore, agricultural enterprises in Thrace, situated in the European part of Turkey, have mastered in producing sunflower, and have become the centre of vegetable oil industry in the region owing to the produced raw material. In this study, it has been aimed to investigate the yield and income of the enterprises producing sunflower in Thrace Region in Turkey, and besides this whether the factors affecting the production are different. In the final section of the study, cost analysis has been explained in detail on the basis of the sizes of sunflower production area. The data used in the study have been gained from 571 agricultural enterprises which are determined so as to represent the whole Thrace Region with the ‘Stratified Random Sampling’ method. At the end of the study, although the cities where the study has been conducted, have the same climate features and production technologies, it has been introduced that in addition to the income and yield obtained in per unit area, in terms of land rent, pesticide, fertilizing and seed which directly affect the cost have shown differences among cities statistically.en_US
dc.description.abstractDünya ayçiçeği (Helianthus annuus L.) üretiminde 10. sırada yer alan Türkiye’de üretimin %60’lık bölümü Trakya’da üretilmektedir. Bu nedenle, Türkiye’nin Avrupa bölümünü oluşturan Trakya’da tarım işletmeleri ayçiçeği üretiminde uzmanlaşmış ve bölge, sağladığı hammadde nedeniyle, ülkenin bitkisel yağ sanayi merkezi olmuştur. Bu çalışmada Trakya’da ayçiçeği üreten işletmelerin verim ve gelir durumları yanında, üretimi etkileyen faktörler arasında farklılık olup olmadığı araştırılmıştır. Çalışma sonunda, işletmelerin ayçiçeği üretim alanı büyüklükleri baz alınarak maliyet unsurları ayrıntılı olarak açıklanmıştır. Çalışmada kullanılan veriler “Tabakalı Tesadüfi Örnekleme Yöntemi”ne göre Trakya’nın tamamını temsil edecek şekilde belirlenen 571 tarım işletmesinden elde edilmiştir. Çalışma sonunda, araştırmanın yürütüldüğü illerin benzer iklim özelliklerine ve üretim teknolojilerine sahip olmalarına rağmen, iller arasında birim alandan elde edilen gelir ve verim yanında, doğrudan maliyeti etkileyen arazi kirası, tarımsal mücadele ilacı, gübreleme ve tohum faktörleri yönünden istatistiki açıdan farklılıklar olduğu sonucuna varılmıştır.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectSunfloweren_US
dc.subjectyielden_US
dc.subjectincomeen_US
dc.subjectcrop costen_US
dc.subjectAyçiçeğien_US
dc.subjectverimen_US
dc.subjectgeliren_US
dc.subjectürün maliyetien_US
dc.titleEvaluation of The Changes in The Cost Factors of Sunflower Production in Turkeyen_US
dc.title.alternativeAyçiçeği Üretiminde Maliyet Faktörlerindeki Değişimin İncelenmesi (Trakya Bölgesi/Türkiye Örneği)en_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofTekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisien_US
dc.departmentTekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Dergilerien_US
dc.identifier.volume9en_US
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.startpage54en_US
dc.identifier.endpage61en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Başka Kurum Yazarıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster