Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorASLAN ÖZ, Merve Nur
dc.date.accessioned2017-05-29T13:09:24Z
dc.date.available2017-05-29T13:09:24Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/1237
dc.description.abstractBu tez çalışmasında Balıkesir yöresinde doğal olarak yetişen Biberiye (Rosmarinus officinalis L) ve Fesleğen (Ocimum basilicum L.) bitkilerinin antioksidan ve antimikotik özellikleri incelenmiştir.Bitkilerden hidrodistilasyon yöntemi ile elde edilen uçucu yağların antimikotik etkileriAspergillus parasiticus (DSM 5771) ve Zygosaccharomyces rouxii ATCC 28253 üzerindein vitro olarak araştırılmıştır. Uçucu yağların antioksidan özelliklerini belirlemek amacıyla toplam fenolik madde analizi ve toplam antioksidan yakalama kapasitesi tayini yapılmıştır. Çalışma kapsamında uçucu yağların ticari muadilleri de antimikotik ve antioksidan özellik açısından incelenmiştir. Araştırma bulguları Balıkesir yöresinde yetiştirilen biberiye ve fesleğen bitkilerinin değişen oranlarda antimikotik ve antioksidan özellikte olduğunu göstermiştir. Bitkilerin toplandığı lokasyonlara göre farklı şartlarda yetişen aromatik bitkilerin antimikotik ve antioksidan özellikleri arasında istatistiki olarak önemli (P< 0,05) farklar ortaya çıktığı belirlenmiştir. Elde edilen tüm analiz sonuçları içerisinde en yüksek antimikotik etkiyi küf üzerine 68,83 mm’lik inhibisyon çapı ile Sındırgı ilçesinden toplanan fesleğene ait uçucu yağın gösterdiği ve bu ilçenin denizden en yüksek ve uzak konumda olan ilçe olduğu ortaya konmuştur. Fenolik madde içeriği sonuçlarına göre en ii yüksek değer Bigadiç ilçesi menşeili fesleğen uçucu yağında 17.305,3 mg GAE/L, Altıeylül ilçesi menşeili biberiye yağında 4.497,8 mg GAE/L olarak tespit edilmiştir. DPPH metodu ile tespit edilen antioksidan kapasite değerleri ise 0,91-18,65 ?mol troloks/mL yağ aralığında değişmiştir. Çalışma kapsamında analiz edilen ticari uçucu yağların yaklaşık tamamında antimikotik etki, fenolik madde içeriği ve antioksidan kapasite değerleri laboratuvar ortamında üretilen uçucu yağlara göre düşük bulunmuştur.en_US
dc.description.abstractIn this study, we examined the antioxidant and antimycotic properties of the rosemary and basil plant that grows naturally in the Balikesir region. Rosemary(Rosmarinus officinalis L) and basilicum (Ocimum basilicum L.) herb plant species were used as study material. Zygosaccharomyces rouxii (ATCC 28253) and Aspergillus parasiticus (DSM 5771) were used to determine in vitro antimycotic effect of essential oils obtained from plants by hydrodistillation method. The total phenolic material analysis and the total antioxidant capture capacity were implemented to determine the antioxidant properties of fugacious / volatile oils. The research findings show antimycotic and antioxidant properties of rosemary and basil plants grown in Balıkesir region at varying ratios. According to the locations where the plants were collected, it was determined that there were differences (P <0.05) between the antimycotic and antioxidant properties of aromatic plants grown under different conditions. All the analysis results are gathered and it shows the volatile oil belonging to the basil collected from the Sındırgı district with the inhibition diameter of 68.83 mm and it is in the position that this branch is higher and far from the sea.GAE / L was found to be 4.497,8 mg GAE / L in rosemary oil of Altıeylül. The antioxidant capacity values determined by the DPPH method were changed in the oil range of 0.91-18.65 ?mol troloxy / mL The appetite environment was found lower than the essential oils produced. The study proves the antioxidant and antimycotic properties of the rosemary and basil plant that grows naturally in the Balikesir region. Furthermore, it was also observed that there are some differences between antimycotic and antioxidant characteristics of aromatic plants that were grown in different conditions in different locations.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectRosmarinus officinalis Len_US
dc.subjectOcimum basilicum L.en_US
dc.subjectBiberiyeen_US
dc.subjectFesleğenen_US
dc.subjectAntimikrobiyal aktiviteen_US
dc.subjectAntioksidan aktiviteen_US
dc.subjectRosemaryen_US
dc.subjectBasilen_US
dc.subjectAntimicrobial activityen_US
dc.subjectAntioxidant activityen_US
dc.titleBALIKESİR YÖRESİNDE DOĞAL OLARAK YETİŞEN BİBERİYE VE FESLEĞEN BİTKİLERİNE AİT UÇUCU YAĞLARIN ANTİOKSİDAN VE ANTİMİKOTİK ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİen_US
dc.title.alternativeDETERMINATION OF ANTIOXIDANT AND ANTIMYCOTIC PROPERTIES OF ESSENTIAL OILS OF ROSEMARY AND BASILICUM NATURALLY GROWN IN BALIKESIR REGIONen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarımsal Biyoteknoloji Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster