Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorÖztürk, İbrahim İsmet
dc.contributor.advisorEser, Muazzez Gürgan
dc.contributor.authorEvren, Mediha Nur
dc.date.accessioned2023-04-27T20:41:01Z
dc.date.available2023-04-27T20:41:01Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=CG8WvdvvxJP04Unr7Yecf5Y2urpr0KEuBR26az1-B8URiM9NVknsNPya3c-66XSW
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/11549
dc.description.abstractBu çalışmada lavanta (Lavandula officinalis), hatmi (Althaea officinalis), sarı kantaron (Hypericum perforatum), defne (Laurus nobilis), yeşil çay (Camellia sinensis), böğürtlen (Rubus fruticosus), zeytin yaprağı (Olea europaea) ve maydanoz (Petroselinum crispum) bitkilerinden farklı çözücülerde elde edilen özütlerin Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis bakterileri üzerindeki antibakteriyel etkileri ölçüldü. Bu bitkilerin doğal olarak kurutulmuş halleri aktardan temin edilerek soxhlet ekstraksiyonu ile ve etanol, saf su, hekzan çözücüleri kullanılarak ekstrakte edildi. Agar kuyu difüzyon yöntemi ile 3 tekrarlı olacak şekilde antibiyogram tekniği uygulandı. Referans antibiyotikle karşılaştırıldığında yeşil çay, sarı kantaron, defne yaprağı, zeytin yaprağı, hatmi özütlerinin bakteriler üzerinde inhibisyon etkisi olduğu tespit edildi. Yeşil çay için en etkili çözünün saf su, diğer bitkiler için ise etanol olduğu, hekzanın bu bitkiler için Soxhlet ekstraksiyonunda uygun bir çözücü olmadığı görüldü.en_US
dc.description.abstractIn this study, the antibacterial activities of the extracts of lavender (Lavandula officinalis), epicalyx (Althaea officinalis), St. John's wort (Hypericum perforatum), daphne (Laurus nobilis), green tea (Camellia sinensis), blackberry (Rubus fruticosus), olive leaf (Olea europaea) and parsley (Petroselinum crispum) obtained by different solvents were tested on Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, and Enterococcus faecalis. The naturally dried plants were obtained from herbalist shops and their extracts were obtained using ethanol, distilled water, and hexane using Soxhlet extraction. Antibiogram technique was applied with agar well diffusion method in triplicates. Green tea, St. John's wort, daphne leaf, olive leaf and epicalyx extracts were determined to have inhibition effect on bacteria when compared with the reference antibiotic. The most effective solvent for green tea was distilled water and ethanol was the best for the other plants; while hexane was not an appropriate solvent for the Soxhlet extraction.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherTekirdağ Namık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectKimyaen_US
dc.subjectChemistryen_US
dc.titleBazı bitki özütlerinin antibakteriyel etkilerinin incelenmesien_US
dc.title.alternativeAntibacterial of some plant extracts investigation of effectsen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Kimya Ana Bilim Dalıen_US
dc.identifier.startpage1en_US
dc.identifier.endpage56en_US
dc.institutionauthorEvren, Mediha Nur
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.identifier.yoktezid721950en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster