Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorBellitürk, Korkmaz
dc.contributor.authorMumcuoğlu, Ahmet Çağlar
dc.date.accessioned2023-04-27T20:40:51Z
dc.date.available2023-04-27T20:40:51Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=CG8WvdvvxJP04Unr7Yecfyszrr8A-_1TCWbOFHZm8NMpDM6iLcPRqGN4_VZCaouH
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/11403
dc.description.abstractBu araştırma, Sakarya ili Geyve ilçesinde Eşme çeşidi ayva (Cydonia oblonga Mill.) yetiştiriciliği yapılan köylerdeki ayva bahçelerinin beslenme durumlarının yaprak analizleriyle belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Eşme çeşidinin yoğunluklu olarak yetiştiriciliğinin yapıldığı 13 köydeki 34 ayva bahçesinden tam çiçeklenme döneminden 8-12 hafta sonra temsili olarak alınan yaprak örneklerinde N, P, K, Ca, Mg, Fe, Cu, Zn ve Mn konsantrasyonları tespit edilmiştir. Literatürlerde ayva ile ilgili bitkisel analiz sonuçlarının değerlendirilebilmesi için belirlenmiş sınır değerler bulunmadığından, ayva ile aynı familyadan olan (Rosaceae) armut (Pyrus communis) ve yine aynı familyadan elma (Malus domestica) için belirlenmiş olan bitki besin elementi sınır değerlerinden yararlanılarak elde edilen analiz sonuçları değerlendirilmiştir. Bunun bir diğer sebebi bodur armut bitkisi elde etmek için ayva anaçlarının kullanılması olup, incelenen bahçelerin örnekleme zamanında sahip olduğu mevcut besin elementi miktarları ile beslenme durumlarının belirlenmesinde armut ağacı için belirlenmiş olan literatürdeki referans değerler kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre ayva bahçelerinden alınan yaprak örneklerinde Azot (N) %9 noksan, %91 yeterli; Fosfor (P) %100 yeterli; Potasyum (K) %6 noksan, %85 yeterli, %9 yüksek; Kalsiyum (Ca) %18 yeterli, %82 yüksek; Magnezyum (Mg) %69 yeterli, %31 yüksek; Demir (Fe) %97 yeterli, %3 yüksek; Mangan (Mn) %23 noksan, %74 yeterli, %3 yüksek; Çinko (Zn) %50 noksan, %47 yeterli, %3 yüksek; Bakır (Cu) %100 yüksek olarak bitki besin elementi düzeyleri saptanmıştır. Araştırma sonucu tespit edilen bitki besin elementi miktarlarının korelasyon analizi istatistiki açıdan [(P?0,05), (P?0,01)] önemli bulunmuştur.en_US
dc.description.abstractThis research was carried out in Geyve district of Sakarya province to determine the nutritional status of quince gardens in the villages where Esme variety quince (Cydonia oblonga Mill.) was grown by leaf analysis. N, P, K, Ca, Mg, Fe, Cu, Zn and Mn concentrations were detected in the leaf samples taken representatively 8-12 weeks after the full flowering period from 34 quince gardens in 13 villages where the Eşme variety was cultivated intensively. Since there are no limit values determined for the evaluation of quince-related herbal analysis results in the literature, the results of the analysis obtained by using the plant nutrient element limit values determined for pear (Pyrus communis) and apple (Malus domestica) of the same family were evaluated. Another reason for this is the use of quince rootstock to obtain stunted pear plants, and reference values in the literature determined for the pear tree were used to determine the amounts of nutrients and nutritional status of the gardens examined at the time of sampling. According to the findings, nitrogen (N) is deficient 9% and 91% is sufficient in leaf samples taken from quince gardens; Phosphorus (P) is 100% sufficient; Potassium (K) is 6% deficient, 85% sufficient, 9% high; Calcium (Ca) is 18% sufficient, 82% high; Magnesium (Mg) is 69% sufficient, 31% high; Iron (Fe) is 97% sufficient, 3% high; Manganese (Mn) is 23% deficient, 74% sufficient, 3% high; Zinc (Zn) is 50% deficient, 47% sufficient, 3% high; Plant nutrient levels were determined as 100% high in copper (Cu). The correlation analysis of the amount of plant nutrients determined as a result of the research was found statistically significant [(P?0,05), (P?0,01)].en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherTekirdağ Namık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectSakarya ilien_US
dc.subjectGeyve ilçesien_US
dc.subjectAyva (Cydonia oblonga Mill.)en_US
dc.subjectBesin elementien_US
dc.subjectYaprak analizi.en_US
dc.subjectSakarya Provinceen_US
dc.subjectGeyve districten_US
dc.subjectQuince (Cydonia oblonga Mill.)en_US
dc.subjectNutrient elementen_US
dc.subjectLeaf analysis.en_US
dc.subjectZiraaten_US
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleSakarya ili Geyve ilçesi ayva (cydonia oblonga mill.) bahçelerinin beslenme durumlarının yaprak analizleriyle belirlenmesi.en_US
dc.title.alternativeDetermination of nutritional status of quince (cydonia oblonga mill.) orchards by leaf analysis in Geyve district of Sakarya provinceen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalıen_US
dc.identifier.startpage1en_US
dc.identifier.endpage69en_US
dc.institutionauthorMumcuoğlu, Ahmet Çağlar
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.identifier.yoktezid720363en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster