Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorGüllü, Mehmet
dc.contributor.authorÖzgen, Leyla
dc.contributor.authorKalın, Aygün
dc.contributor.authorYılmaz, Ebubekir
dc.date.accessioned2023-04-20T08:07:20Z
dc.date.available2023-04-20T08:07:20Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.issn2587-0890
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.26677/TR1010.2021.764
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/517286
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/11256
dc.description.abstractBu çalışmada Türk mutfağında füzyon uygulamalarına yaklaşım ölçeğinin geçerlenmesi ve bireylerin füzyon mutfak uygulamalarına (yeni yiyeceklere) yaklaşımlarının tespit edilmesi amaçlanmıştır. Bu bağlamda Fransız ve İtalyan mutfağından yararlanılarak Türk mutfağına ait ürünlerle füzyon mutfağı uygulamaları belirlenmiştir. Çalışma örneklemini Ankara ili Kültür ve Turizm Bakanlığında çalışan kamu personelinden kolaylıkla bulunabilen örnekleme yöntemiyle gönüllü olarak katılan 110’u kadın 147’si erkek toplam 257 birey oluşturmuştur. Çalışmada kullanılan Türk mutfağında füzyon uygulamalarına yaklaşım ölçme aracının geçerlik ve güvenirlik katsayısının uygun olduğu tespit edilmiştir. Türk mutfağında füzyon uygulamalarına yaklaşım ölçeğinin “Haşhaşlı otlu krep tadarım”, “Tahinli galetta tadarım”, “Kuru meyvelerle hazırlanmış biscotti tadarım” gibi ifadelerden oluşan “yenilikçi” alt boyutu ile cinsiyet değişkenine göre, erkeklerin kadınlara göre hem Türk Fransız mutfağı hem de Türk İtalyan mutfağı füzyon uygulamalarında yenilikçi olduğu tespit edilmiştir. Türk mutfağında füzyon uygulamalarına yaklaşım ölçeğinin “şüpheci” alt boyutu ile yurtdışı deneyimi değişkenine göre, yurt dışı deneyimi olan bireylerin yurtdışı deneyimi olmayan bireylere göre daha şüpheci olduğu saptanmıştır. Türk mutfağında füzyon uygulamalarına yaklaşım ölçeğinin “Devekuşu yumurtası ile hazırlanmış sebzeli Frittata (İtalyan omleti) tatmam”, “Chianti şarabı ile marine edilmiş kuzu şiş tatmam” gibi ifadelerden oluşan “gelenekçi” alt boyutta, erkeklere göre kadınların Türk İtalyan mutfağı füzyon uygulama ürünlerinde daha az gelenekçi olduğu bulunmuştur. Türk mutfağında füzyon mutfak uygulamaları, geleneksel mutfak kültürüne alışkın toplumlar için yeni bir mutfak akımı olup, bu akımda sunulan ürünlerin tamamı yeni birer gastronomik ürün olarak ele alınabilir.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.identifier.doi10.26677/TR1010.2021.764
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.titleTürk Mutfağında Füzyon Uygulamalarına Yaklaşım Ölçeğinin Geçerlenmesien_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofTürk Turizm Araştırmaları Dergisien_US
dc.departmentMeslek Yüksekokulları, Saray Meslek Yüksekokulu, Yönetim ve Organizasyon Bölümüen_US
dc.identifier.volume5en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage1238en_US
dc.identifier.endpage1257en_US
dc.institutionauthorKalın, Aygün
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.identifier.trdizinid517286en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster