Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorİkizoğlu, Engin
dc.contributor.authorSoycan Önenç, Sibel
dc.date.accessioned2022-05-11T14:46:11Z
dc.date.available2022-05-11T14:46:11Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.issn1018-8851
dc.identifier.issn2548-1207
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.20289/zfdergi.670262
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/makale/TkRFMU56QTBOQT09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/10248
dc.description.abstractObjective: The aim of this study was to investigate the availability of quinoa, chia, teff, mung bean, andbuckwheat as an alternative feed in ruminant nutrition.Material and Methods: The materials were composed of quinoa (white, black, red), chia (white,black), teff, mung beans and buckwheat, which have passed their shelf life due to tear or damage intheir package. Fatty acid components as well as enzyme soluble organic matter (ESOM) under in vitroconditions were also determined in addition to crude nutrient contents. Metabolic energy (ME), usingthe obtained data, was also calculated.Results: It was found out that the crude protein (CP) contents were 14.04-15.38% in quinoa, 19.90-21.73% in chia, 11.98% in teff, 25.20% in mung bean, and 13.72% in buckwheat. Ether extract (EE)contents; however, were found out to be 7.13-7.97%, 30.84-35.75%, 2.46, % 3.48%, and 5.25%. Thehighest amount of linoleic acid was found in chia (60.71-66.17%). ESOM contents was determined athigh level in white quinoa, mung bean, and buckwheat. However, in vitro ME contents were found atthe highest level in chia.Conclusion: Quinoa has the potential to be an alternative to traditional cereals during early lactationperiod in ruminant animals, in which energy need is at its highest level, or as a source of energy infattening period. Chia has a high potential to be effective in preventing heat stress, especially in dairycattle. The high linolenic acid content of chia oil may allow the milk fat to be enriched by conjugatedlinoleic acid (CLA), one of the polyunsaturated fatty acids. It has been determined that teff andbuckwheat can be alternatives to other cereals, whereas mung bean, due to its crude protein beinghigh and being rich in minerals is a significant alternative for feed producers who have been in searchof new sources of protein recentlyen_US
dc.description.abstractAmaç: Bu araştırmanın amacı, kinoa, chia, teff, maş fasulyesi ve karabuğdayın alternatif yem ham maddesi olarak ruminant beslemede kullanılabilirliğini araştırmaktır. Materyal ve Metot: Araştırma materyalini, ambalajın yırtılması, hasar görmesi vb. nedenlerle raf ömrü dolan kinoa (beyaz, siyah, kırmızı), chia (beyaz, siyah), teff, maş fasulyesi ve karabuğday oluşturmuştur. Ham besin madde içeriklerinin yanı sıra yağ asiti bileşenleri ve in vitro koşullarda enzimde çözünen organik madde miktarları (EÇOM) belirlenmiştir. Elde edilen verilerden yararlanılarak metabolik enerji (ME) içerikleri hesaplanmıştır. Bulgular: Ham protein (HP) içeriklerinin kinoada %14.04-15.38, chiada %19.90-21.73, teffde %11.98, maş fasulyesinde %25.20 ve karabuğdayda %13.72 olduğu bulunmuştur. Ham yağ (HY) içerikleri ise sırasıyla %7.13-7.97, %30.84-35.75, %2.46, % 3.48 ve %5.25 olarak belirlenmiştir. En yüksek linolenik asit chiada (%60.71-66.17) belirlenmiştir. EÇOM içeriği beyaz kinoa, maş fasulyesi ve karabuğdayda yüksek bulunmuştur. Oysa in vitro ME içerikleri en yüksek chiada belirlenmiştir. Sonuç: Kinoa, ruminantların enerji gereksiniminin yüksek olduğu erken laktasyon döneminde ya da beside enerji kaynağı olarak geleneksel tahıllara alternatif olma potansiyeli vardır. Chianın özellikle süt sığırlarında sıcaklık stresini önlemede etkili olabilme potansiyeli yüksektir. Chia yağının linolenik asit içeriğinin yüksek olması, süt yağının çoklu doymamış yağ asitlerinden biri olan konjuge linolenik asitçe zenginleşmesine olanak sağlayabilir. Teff ve karabuğday tahıllara, maş fasulyesi ise mineralce zengin olmasının yanısıra HP içeriğinin yüksek olmasından dolayı, özellikle son yıllarda yeni protein kaynakları arayışına giren üreticilere önemli bir alternatif oluşturacağı ortaya konulmuştur.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.identifier.doi10.20289/zfdergi.670262
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.titleEstimation of some Nutrient Values of Quinoa, Chia, Teff, Mung Bean and Buckwheat Seeds for Ruminants by in Vitro Methodsen_US
dc.title.alternativeKinoa, Chia, Teff, Maş Fasulyesi ve Karabuğday Danelerinin Ruminantlar için bazı Besin Madde Değerlerinin İn Vitro Yöntemlerle Tahminien_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofEge Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisien_US
dc.departmentFakülteler, Ziraat Fakültesi, Zootekni Bölümüen_US
dc.identifier.volume57en_US
dc.identifier.issue4en_US
dc.identifier.startpage519en_US
dc.identifier.endpage527en_US
dc.institutionauthorİkizoğlu, Engin
dc.institutionauthorSoycan Önenç, Sibel
dc.identifier.trdizinidTkRFMU56QTBOQT09en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster